17 Kasım 2007 Cumartesi

Gıda Koruyucuları Hakkındaki Düşüncelerim


Kullanılmaya hazır durumda alınan gıda maddelerinin raf ömrünü uzatmak için katkılar kullanıldığını biliyoruz.Bir onkolog prof.kendine mikrofon uzatıldığında şöyle demişti.
" Onun raf ömrünü uzatan şeyler senin ömrünü kısaltır;dedenin yediğini ye ,dedenin zamanında olmayanı yeme! "
Ben bu konulara hep dikkat etmeğe çalışmışımdır.Gerek çocuklarıma gerekse öğrencilerime hep bunları anlatır,mecbur olmadıkça dışarda yememelerini,evde de taze hazırlanmış emek/yemekleri tercih etmelerini öğütlerim.
Sevgili blogcu kardeşim yesildomates son yazısında minik tatlı oğlunuoğluna yaptığı pizaları anlatırken aklıma geldi.Ona ketçap ve mayonezi kendin hazırl da miniğe zarar verme dedim.
İşte size ev mayonezi tarifi
Mayonez
Malzemeler:
2 yemek kaşığı un,
1su bardağı su,
" " ayçiçeğiyağı,
tuz,
1yumurta,
1limonun suyu,
Un,tuz ve su karıştırılıp katışekilde pişirilip soğutulur.
Mikser kabına veya blendere konur yumurta kırılır ve karıştırılır,limonsuyu eklenir karışınca karıştırıcı çalıştırılmaya devam edilirken bir su bardağı sıvı bitkisel yağ yavaş yavaş incecik akıtılır beyazlaşıpmayonez kıvamını bulur,yağailave yapıp miktarı biraz daha artırılabilir.buzdolabında 1hafta bekleyebilir.
Bu tarif kuzenimin tarifidir hep yaparım,beğenilir.
Ketçap
Ketçap tarifi benden ,uyduruk olduğunu söylemekte fayda var ama sağlıklı olduğu kuşkusuz. Mutfakta kullandığınız konserve salça da olabilir,ben evde yaptığım konserve domatesi kullanırım ,
kekik,nane,çubuk tarçın toz da olabilir,tane karabiber,iki diş sarmısak başka sevilen baharatlardan da olabilir.hepsi birer tatlıkaşığı kadar olmak üzere bir tül veya tülbent parçasına konur çıkın yapılır (tül çay süzgeçi de olabilir )
Sulandırılmış ,ketçap kıvamındaki salça veya kon.domates.tencereye konur çıkın içine atılır,bir fiske tuz,miktara göre toz şeker eklenir kaynatılır, baharat kokularının karışıma geçtiği görülünce altı kapatılır , yarım veya bir kahve fincanı kadar elma sirkesi katılır soğuyunca kullanmaya hazır olur.
Neticede benden de bir mutfaklı yazı çıkmış oldu çok mutluyum. Afiyet olsun

2 yorum:

münce dedi ki...

merhaba o güzel yorumlarına çok teşekkür ediyorum nasılsınız gelemiyorum çok fazla kusura bakmayın bu 5 şiş olayı beni fena sardı içinden çıkamıyorum şişler bir tarfa ben bir tarafa savrulduk çok öpüyorum sizi

Adsız dedi ki...

)))))))))aşkolsun nalancım yaa daha kaç gün olduki o resmi koyalı hem yorum yapmayan arkadaşlarım var onları bekliyorum daaaaa))))öptüm seni canım