4 Nisan 2008 Cuma

gezdim,gördüm ,anlattım

eskişehir,
Geçen hafta Eskişehirdeydik.
Tarih ve sanata dair sevgisi ve bilgisi bol sevgili arkadaşım Füsun beni Odunpazarı semtindeki tarihi evleri görmeğe götürdü.
Bu güzelim evler; Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi Büyükşehir Belediyesinin desteği ve katkısıyla Odunpazarı Belediyesinin çalışmalarıyla kurtulmuş. zamanın yıkıcı etkilerinden temizlenip yenilenerek kullanılmaya yaşamaya devam ediyorlar.
40 yıl önce öğretmen okuluna giderken otobüsümüzün içinden geçtiği bu tarihi semti yıllar sonra gezmenin mutluluğu müthişti.Hele onları son gördüğümden daha güzel ve bakımlı bulmak daha da mutluluk vericiydi.
Eskişehirin kültür sanat hayatına gönüllü çalışmalarıyla katkıda bulunan bir yakınımdan duyduğuma göre; bu çalışmaların planlanması başlatılması ve devamında Sayın Yılmaz Büyükerşen 'in payı çok büyükmüş.
Eskişehire çok büyük hizmetleri olan hoca'nın bu eserin de şefi olması beni hiç şaşırtmadı.

Gezip gördüğümüz yerleri resimlerkenpil bitince yemek yeyip kahve içtiğimiz ve çok beğendiğim Osmanlı Evi nin resimlerini çekemedim,
en iyisi ilk fırsatta kendiniz gidip görün.Ya da buradan görün
Emeği geçen katkıda bulunan herkese,özellikle Yılmaz Büyükerşen Hoca ve Odunpazarı Belediye Bşk.Burhan Sakallı ya minnet ve teşekkürler yolluyorum.Umarım başkaları da ders çıkarır,şehirlerindeki tarihi değerleri yakılmadan,yıkılmadan önce onarıp kurtarırlar

8 yorum:

Delfina ; dedi ki...

semtin adı da ne güzelmiş nalancım yaa,evler ayrı bir güzel...eskişehir'e hiç gitmedim,gidersem bu güzel gezi notun hatırımda kalsın...sevgiler,

Adsız dedi ki...

hayırlı cumalar arkadaşım. odunpazarı diye hep duyarım ama pek gezme imkanım olmadığı için bilmiyorum.iyiki gitmiş ve resimlemişsin.ne kadar güzel evler.keşke böyle tarihi otantik semtler tamamiyle korunabilse.ilk resimdeki büyük bina nasılda sırtmış o güzelim evlerin yanında.
güzel bir haftasonu diliyorum.

Adsız dedi ki...

Bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum ablam bende. Ne güzel gezmiş ve anlatmışsın Ömer'in anneannesinin memleketini :)

MAVİANNE dedi ki...

ne kadar güzelmiş oralar
hiç bilmiyordum
sayende gördüm
oraya gitmiş gibi oldum
teşekkürler
sevgiler selamlar

Unknown dedi ki...

İstanbul'da da eski evlere (özellikle ahşap olanlara) sahip çkılsa böyle ne kadar da güzel olurdu.

Eski evleri yenilemek şöyle dursun sahiplerinin çivi çakmasına bile müsaade etmiyorlar. Sonunda da yıkık dökük evlerde oturamayan ev sahipleri bu güzelim tarih kokan evleri kundaklıyor.. Olan güzelim tarihi evlere oluyor. Halbuki devlet bu evlerin yenilenmesine, tadilatına müsaade etse ya da kendi yapsa o evlerin yerinde şuan beton yığmalar olmazdı..Ve İstanbul tarihi daha da güzel yansıtırdı..

Resimler ve evler çok güzel. Başarılı bir girişim olmuş yenilenme.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

hepsi çok güzel fotoğraflar,
anadolu da ki tüm evler birbirine benziyor,Bartında da bu tip evler çok ,hatta en alt fotoğraf bartın sokağı sanki...

Cocukla Cocuk dedi ki...

Nalan Ablacım gezmişsin dolaşmışsın ne iyi etmişsin...özellikle fotograflarını çok begendim, evler tipik çok güzel...sevgilerimizle

Adsız dedi ki...

Nalan teyzecim Eskişehir' i anlatmakla ne güzel etmişsin. Tabii gezmekle de. Annem de pek bir güzel çıkmış. Bu gezi notlarını okuyan herkese Eskişehir' e gitmelerini tavsiye ederim. Tarihin beraberinde eğlenmek isteyenlerin de çok ilgisini çekecektir eminim :)

Nergis