27 Ağustos 2008 Çarşamba

Meşhur Van Kahvaltı Salonları

Otuz yıl önce VAN ın meşhur kahvaltı dükkanlarını duyduğumda çok şaşırmıştım,
Ama eminim sizin haberiniz vardır.
Zira son yıllarda televizyoncular bir çok kez bu konuyu ekrana taşıdılar.

Efendim Vanlı erkekler sabah namazı için evden çıkıp camiye gider oradan da çarşıya dükkanlarının ,tezgahlarının başına geçmeden şehrin esnaf ve iş merkezinde dükkanlarının yakının daki bir çok kahvaltı dükkanından birine uğrar kahvaltı ederlermiş.
Bu dükkanlarda kahvaltı adına ;duyulduk ,bilindik,ulaşılabilecek ne varsa bulunurmuş.
Güzel yurdumun heryerinden Çiçek balından ,çamına Şemdinlisine dek çeşitli petek petek ballarla dolu tepsiler,soyulmuş ,piramit biçiminde dizilmiş haşlanmış yumurtalar,sanki Gemlikteymişiz gibi zeytinin her çeşidi,Tereyağlar ,kaymaklar sucuk ve pastırmalar, Edirnenin beyaz peynirinden Karsın kaşarına kadar peynirin herçeşidi yörenin meşhur otlu peynirinin yanında podyumdaki mankenler gibi kım kım kırıtarak müşterilere ye beni derlermiş.


Erkişiler keseleri ile mideleri arasındaki koordinasyona uyan seçenekleri değerlendirip karınlarını doyurup çaylarını veya sütlerini içer dükkanlarının başına geçerlermiş.Kahvaltıcı esnafı da en geç saat 11.00de bulaşığını yıkar kurular,beyaz mermer masalarını düzeltir ertesi sabaha kadar dinlenmek üzere evlerine gidermiş
Kocamın bana böyle ballandırarak anlattığı kahvaltıyı yerinde teftiş ve tesbit etmek üzere Vana vasıl olmuştum.
Bu ;Evliya Çelebi tadında yazdığım satırlardan sonra aşağıdaki kahvaltı salonu sokağının görüntüsü şaşırtmasın sizi ,
Herşey gibi bu sektör de yerel özelliğini yitirmiş ve turistik bir hâl almış,sokak boyunca uzanan masalarda yerli yabancı turistler,Vanda görevli memurlar,biz gibi misafirler nerdeyse ikindiye kadar kahvaltı etme imkanı buluyorlardı.
Sordum ,esnafın gittiği kahvaltı dükkanlarını...
hâlâ varmış ...birdaha yolum Vana düşerse bu kez onlarda kahvaltı etmeye karar verdim


 




Posted by Picasa


Bu sokak boydan boya birkaç kahvaltı sarayı nın kullandığı bir bahçe/sokak

 
<
Burada ise Ankaradan gelen ve iki gün Vanı birlikte turladığımız eski dostlar,Büyükaslan ailesi.
Bu da masamızdaki kahvaltılıklar
 
Posted by Picasa

Ben ikigün önce ilk seferimi yapmış olduğumdan hem de mesai olduğundan evsahibine vekaleten misafirleri Kenan ın Kahvaltı Sarayına ben götürdüm.
Doktor kardeşimin hatırına binaen yine bizzat dükkan sahibi genç işadamı kardeşimiz yoğun bir ilgiyle masamızı donattı. Biz yalnızca yerel lezzetlerden yiyerek kahvaltı ettik öteki yiyecekler darılmasın onları her zaman görüyoruz dedik...
Alt sol da zeytin tabağının üstünde görülen kavut ve mırtaga ,alt sağdaki de cacık diye adlandırılan süzme yoğurda peynir otu doğranarak yapılmış,yanındakinin adını unutmuşum.
Kavut;özenle ayıklanmış seçkin buğday taneleri kavrulup irice öğütülüp tereyağında hafifçe kavrulmasıyla yapılıyormuş.
mırtaga ise (murtağa olarak G.Candaşın yemek kitabında tarifini görmüştüm)
Yine tereyağında kavrulan unun içine başka bir kapta çırpılmış yumurtaların katılıp pişirilmeye devam edilmesiyle hazırlanıyormuş.Her ikisini de balla yememizi tavsiye ettiler.Diğerleri bildiğimiz kahvaltılıklar,yanında komi çocuğun her 15dakikada bir kolları yana yana karşıdaki fırından getirdiği sıcacık ve incecik tırnaklı pide ile yedik,süt ,çay ve sıkma denerek sunulan portakal suyunu da içtik kahvaltımızı tamamladık.

6 yorum:

Delfina ; dedi ki...

Offff hepsi süper leziz görünüyor teyzecim,afiyet bal olsun :)

dediğiniz gibi,ülkede keşfedilmemiş yer kalmadı sanki.keşfedilince de böyle anlamsız oluyor değil mi,eşinizin anlattıgı sofraları görmek kısmet olsun diyelim :)

sevgiler,

Cocukla Cocuk dedi ki...

Nalan abla bu senin hastalandığın gezi değil mi yoksa yeniden mi gittin? Kahvaltı sofraları çok güzel görünüyor ama belirttiğin gibi keşke doğallığı da korunabilseymiş. 11 de kapatıyoruz de bak nasıl erkenden kalkar millet onun için aslında gezerken bu tip zorunluluklar hoşlarına gidiyor insanların...

nalan dedi ki...

Bu benim hastalandığım fakat iyileşip devam ettiğim gezim.
İyileştikten sonraki günlerde gezmeye devam ettim.hatta ordan güney batı sahillerine ardından çanakkaleye kadar uzun bir yol katedip gezdik.
yavaş yavaş ta gezi anılarını yazıyorum

Adsız dedi ki...

Ablacım geçmiş olsun umarım artık iyisindir. Canım çekti ne yalan söyleyeyim. Bu arada ikimizin resmini atsana bana bende de olsun :)

BONCUK HANIM dedi ki...

Eşinizin anlattığı kahvaltılar kaç senesine ait bilemiyorum ama benim gittiğim yıllara ait kahvaltılara hiç benzemiyor. Van'ın gezilip, görülüp, bir batılı olarak keşfedilecek çok yerleri ve yanları var ama sizin de anlattığınız gibi, kahvaltıcıları artık artık okadar can alıcı değiller. Özelliklede benim kahvaltı maceram tam bir komedi diyebilirim...

DenDen dedi ki...

Ben Van'da 4 aydır bulunuyorum ve bir kere sizin gittiğiniz yere bir kerede Bak Hele Bak kahvaltı salonuna gittik. Dediğiniz gibi çok fazla yöresel birşey yok. 2-3 tane. Yine de ne zaman gitsek aşırı kalabalık oluyor. Benim için tek artısı bir pazar sabahı yorulmadan kahvaltı yapmak.