12 Nisan 2010 Pazartesi

ÇAM KESEBÖCEĞİ TIRTILLARININ OLUŞTURDUĞU ALERJİK REAKSİYONLARA DİKKAT!


ÇAM KESEBÖCEĞİ TIRTILLARININ OLUŞTURDUĞU ALERJİK REAKSİYONLARA DİKKAT!

Yazan: Dr. Meltem ÖZÇANKAYA

Son iki yıldır normalden daha fazla görülen, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde özellikle kızılçamlarda zarar yapan çam keseböceği tırtıllarının üzerinde bulunan zehirli kıllar sebebiyle insanlarda ve hayvanlarda alerjik reaksiyonlar meydana gelmektedir. Tırtılın ilk üç dönemi zehirli kıllara sahip değilken 4. ve 5. dönem tırtıllarda zehirli kıllar oldukça yoğun bulunur. Bölgemizde Şubat, Mart ve Nisan aylarında keselerinden çıkarak beslenen çam keseböceği tırtılları ile temas eden insanların derisinde ve solunum yollarında alerjik reaksiyonlar görülmektedir. Bu temas sadece tırtıla dokunmakla gerçekleşmez. Ağacın dallarında bulunan keselerin altında bulunmak, aynı zamanda rüzgarla savrulabilecek kıllara maruz kalmak anlamına da gelir. Tırtılların aktif olduğu Nisan ve Mayıs aylarında keselerin bulunduğu ağaçların yakınlarındaki toprak da bu kıllarla bulaşık hale gelir.

Bu sebeplerden dolayı bölgemizde tırtılların en aktif olduğu Nisan ve Mayıs aylarında, piknik yapılacak alanların seçiminde dikkatli olunmalıdır. Özellikle okul pikniklerinde karışık bitki türlerinin bulunduğu piknik alanları tercih edilmeli, kızılçam mevcutsa çam keseböceğinin yoğun olmadığı alanların seçilmesine özen gösterilmelidir. Eğer piknik alanında çam keseböceği yoğun olarak görülüyorsa pikniğin ertelenmesi uygun olacaktır.

Özellikle hassas bünyeli çocuklarda ciddi problemlere yol açan tırtılların ciltte yaptığı tahrişler polen alerjisi ile de karıştırılabilmektedir. Bu yüzden de alerjik reaksiyon görüldüğü takdirde hemen bir hekime başvurulması ve piknik alanına gidildiğine dair bilgi verilmesi yararlı olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin:

Kaynak: http://www.efri.gov.tr
Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü
Bu haberi arkadaşlarınıza forward ediniz.

10 yorum:

Yelda dedi ki...

Engin'imizi geçen hafta yediği bişeyden alerji oldu zannedip doktora götürdüler. Acayip derecede kaşınıyor, vucut kızardı. Hem içten hem dıştan kaşıntı önleyici ilaçlar verdiler şimdi çok şükür iyi. Doktor anlatmış bu çam böceklerinide bizde şaştık kaldım.
Kaç gün kapı baca açmadılar, dışarı çıkmadılar.
Allah'a çok şükür iyi şimdi

Banuca dedi ki...

Yaaa, gerçekten insanlara da zarar veriyor bu nesneler, çamları da öldürüyorlar. Bizim yukarıya daha sirayet etmedi ama aşağıda çok geniş bir alanda var bunlar. Orman genel müdürlüğüne yazdım, ilaçlama insanlara zarar veriyor diye yapamıyorlarmış, bahçenizdekilere gelirse dalıyla birlikte kesip yakın dediler :)) Ellerinden gelen buymuş !!!!!

Ada Deniz dedi ki...

çok var gerçektende. Mahvoluyor çam ağaçları. Banuca ilaçlama yapılamıyor ama çözümü var. Tek tek keseli dallar ayıklanıp ormandan uzakta imha edilebilir. Ben İstanbul'da çalıırken katılmıştım bir etkinliğe. Zahmetli ama kesin çözüm. Biz de burdakiler için söyledik ama tınmadılar

nalan dedi ki...

Hatay Yayladağı'nda çalışırken ilk kez görmüştüm.Çocuklar görünce eski deneyimlerini hatırlayıp panik halinde krize giriyorlardı.
15 gündür güneye ve egeye yaptığımız yolculukta öyle çok gördüm ve ormanlarımız için içim yandı.
Dikkatsiz insanlar,ve kazalar anlaşılabilir de resmen ihanet için orman yakanlara bir de bu tırtıl belası eklendi.
Ya rabbi her yandan kabuslarla kuşatıldık.Allah sonumuzu hayreyleye

MAVİANNE dedi ki...

oooofff Nalan Abla sorma
alerjilerim daha başlamadı ama başlayınca çok fena oluyorum ben
bahçeye çıkamıyorum
bu bilgi de iyi oldu
sevgiler

Unknown dedi ki...

nalan abla bunu söyledigin iyi oldu ablamın oglunda alerji var ,yazın ortasına kadar gitmemek lazım piknik yerlerine

Bitki Cadısı dedi ki...

Nalan abla geldiğinde sen de gördün sanırım bizim burada da çok rüzgarlı havalarda etrafa dağılıyorlar çok dikkat etmek gerekiyor.sanırım siz burdayken benim göz altımda öyle birşeyden oldu ertesi gün daha şişti gözüm antibiyotikli bir merhem sürerek iyileşti ancak.Kısaca çok dikkat etmek lazım

MAVİANNE dedi ki...

merhaba
nasılsın Nalan Abla
bir merhaba demek istedim
herşey yolundadır umarım

Kelime Yığıcısı dedi ki...

öğretmenim merhabalar....çok özledim sizi yine doldurmuşsunuz sitenizi yararlı bir sürü bilgiyle....

Ben palyözi ismini değiştirdim bu arada.... Temamı da değiştirdim. Bilginiz olsun....Sizi seyir edicem yine buralardan...

çok öpüyorum sevgiler;)

Adsız dedi ki...

Aynen bendde oldu cam alanlarindan uzak durun