29 Eylül 2010 Çarşamba

Domatesler biterken


Bu gün Meripointin son yazısını okuyunca kendi ketçap tarifimle karşılaştırayım diye linke gittim Genel hatları aynı ,bir iki eksiğim varmış o yüzden bu yıl henüz yapmadığım ketçabımı böyle yapayım diyerek unutmamak için yapılacaklar bloguma aldım.Artık yapacaklarımı hatırlamak için bir blog daha tutuyorum:))
İnternet sayesinde hem yapılacaklar çoğaldı hem hatırlamak zorlaştı böyle çözdüm işi.
Neyse oraya kaydederken bir de buraya alayım da tarifi bilmeyenler yararlansın
dedim.Zaten ana yazıda öyle faydalı bilgiler var ki mutlaka sonuna kadar okunmalı...
Ben domates olmaya gidiyorum,size kolay gelsin
link burada Refika Birgül Hanımı da ziyaret etmeyi unutmayın
netten alıntı
"EVDE KETÇAP PİŞİRMEK

Bu tariften iki litreye yakın ketçap çıkar. 4 adet kırmızı soğanı doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla 10 dakika çevirerek kavurun. İçine 1 kilo ufak boy salkım domates ekleyin. 2 çorba kaşığı kişniş tohumu, 1 çorba kaşığı sumak (tane yoksa toz), 2 diş sarımsak ve 2 tatlı kaşığı karabiber ve eş miktarda islenmiş tuz da ekleyin. Tatlarının güçlenmesi için malzemeleri havanda sırayla dövüp karışıma 2 çorba kaşığı da zeytinyağı katın. 1 adet acı biber veya 2 tatlı biberi de ince doğrayıp ekleyin. Tüm bu karışımı tavada pişen soğan ve domatese katın. Hemen ardından 1-2 kilo kadar daha iri domatesi rendeleyerek koyun. 2 dakika sonra, tepeleme 10 çorba kaşığı kahverengi şeker ve 2 çay bardağı (200ml.) üzüm sirkesini de ekleyin ve bu şekilde 30 dakika daha pişirin.
Pişme sürecinin son 7-8 dakikasında 20-30 yaprak fesleğeni içine atıp karıştırın. Sonra tel bir kevgirden süzün. Burada güç kullanarak kevgirin kenarlarına bol bol bastırın. Kırmızıya çalan, karizmatik bir turuncu renkteki ketçabınız hazır olacak. Kaynar suda bekleterek dezenfekte ettiğiniz orta boy şişelere bölüştürün. Şişeyi kapak kısmına kadar doldurun ve zeytinyağı kullanarak havayla temasını engelleyin.
İki büyük patatesi parmak parmak kesin. 2 kaşık zeytinyağı ve 1 tutam biberiyeyle elinizde ovun. Biraz tuz ve 1 çorba kaşığı balsamik sirkeyi patateslerin üzerinde gezdirin, sonra ara ara çevirerek fırında pişirin. Keyfinize göre zeytinyağının içine sarımsak ve karabiber de ekleyebilirsiniz. Biberiye sarımsakla flört edecek, biberse tadı ikiye katlayacaktır"

4 yorum:

Unknown dedi ki...

bende birkaçkez yapsammı diye düşünmüştüm ama unuttum tabi hemen tarifinizi umarım unutmadan denerim

rrh dedi ki...

Domatesleri buzluğa atma zamanı artık.Kışın hormonlu yemekten yakında hasta olacağız. Nasılsınız Nalan öğretmenim bu arada ? Sizden haber alamıyoruz uzun süredir ?

nalan dedi ki...

sevimciğim,bloguna gelip ziyaretin için teşekkür ettim.
ketçapı yapınca yazarsın okuruz.

nalan dedi ki...

Red Riding Hood ,canım,telefonla aradım garip bir meşgul veriyordu.Bloguna da yazmıştım.Bu gün birçok kez denedim sevimli yeni logon görünür görünmez hemen bu blog açılmıyor uyarısı geliyor.Sorun ben de mi anlayamadım.Numaran değiştiyse sen beni arayıp bildirir misin.Yeni numaramı yazıyorum5664378

Allah kavuştursun,yeni ders yılınız hayırlı olsun diyerek
sevgiler.