15 Haziran 2011 Çarşamba

Dünyadan Bir Güzel İnsan Daha Geçti


    Sibiryadan Altınay, telefonda bana bu güne kadar neden haber vermediniz hastalandığını diye ağlıyor.Dilini anlamasak da ne dediğini biliyoruz seziyoruz.Aramızda bizi tanıştıran ve ayrı dillerden konuşsak da  de birleşen kalplerimizin  tercumanlığını gülerek, bizi seyrederek yapan Alimizin ölümünü duyurmamamızın hesabını soruyor.Ağlaşıyoruz.
    Azerbeycanda öğretim üyesi olan Nazende paltalkta ağlıyarak konuşuyor; siz şanslısınız son anına kadar yanındaydınız diyor.Onu kadroya alana kadar uğraşma maceralarına tanık olduğumuz,beraber kahkalarımız mahalleyi inletirken kapı önünde bile süren sohbetlerimizi, takılmalarımızı göz yaşları içinde hatırlayarak beraber ağlıyoruz.Tataristandan Zinnur Bey ağlıyor,biz ağlıyoruz.
Kaşgay Türkü Nafi,Orta Asya turnesinden dönerken Azerbeycan gümrüğünde Alinin eline tutuşturduğu dört kiloluk saçma kutuları için  Azeri gümrük polisine müzük aracı bu dediğini ;bu nasıl müzik aletidir diyen polise bunu piyanoya töküp iki ucundan sallıyorsun müzük oluyor dediğinde polisin gözlerini pörtletip geç geç allahın belası deli herif der gibi bakıp geçirmesini ,Alinin kıs kıs gülerek seyretmesini anlatıyor musalla taşında yatan Alimizin namaz vaktini beklerken.Ağlarken gülüyor sonra yine ağlıyoruz.
Topluluğu kurmasına imkan veren zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay orada,Ramiz Ongun orada,Şevket Bülent Yahnici orada .Başımız sağolsun diyor herkes birbirine.
Bir Ankaraya gelişinde bize   getirip tanıştırdığı Bünyamin Abisi(Aksungur)ile   trans halinde onu dinleyerek sabahladığımız buluşmayı anıyoruz.
Bünyamin Aksungur;  bana Ali Özaydın için adam gibi adamdı demeyin sakın çok kızarım diyor anma konuşmasının sonunda.   Ali  ADAMDI  diye bitiriyor sözlerini.
Orta Asyanın adını unuttuğum küçücük bir bölgesinden Saida ve kardeşi Şehnaz ile beraber tanıştığımız günü anıyoruz .Mezarlığa giderken yol boyu beraber ağlıyoruz.
Cami avlusu kalabalık,tanıdıklarımız,tanışmamış fakat aşina olduklarımız,hiç görmediklerimiz; bir çok kişi birbirimize aynı üzüntüyle bakışıp başımız sağolsun diyoruz.
Hasan Ali Karasar milletvekili adayı olduğu seçimi bir yana bırakıp ,cumartesi günü vefat eden Alimizi pazar günü herşeyine bizzat nezaret ederek ebedî yerine elleriyle hazırladığını anlatıyor.
Herkes aynı acıyla birleşmiş .Önce AKM de sonra Kocatepede cami avlusunda acısını paylaşarak yaşıyor.


Tabutun önüne yerleştirilmiş fotoğrafına  nerden bakarsam bakayım gözlerini, gözlerimin içinde buluyorum  Gülümsüyor ,üzülme abla diyor sanki.Doktordan çıktığımda sana telefonda dememiş miydim,buraya kadar dememiş miydim diyor adeta.
O günden beri nerdeyse üç ay geçti.Üç aydır dilimizde dua idi.Hep kurtulsun diye dua ettik.Kimimiz irtibatlı,kimimiz birbirinden habersiz.
Evde kocam ve çocuklarım birbirimize göstermeden üç aydır ağlıyor dua ediyoruz.Ziyarete gidiyoruz moral vereceğiz gûya ,o bize şakalar yapıyor.Ayrılırken sıkı dur diyorum bunu da atlatacağız beraber.Bak hepimiz dua ediyoruz,seni tanımayan eş dost bile senin için tefriciyeler okuyor bizimle.Gülüyor;o hepimizin çok iyi hatırladığı kelimesiyle eeyvallah  diyor, ben de ötekilere haber vereyim onlarda davul çalsınlar, kendi meşreplerince...
Sonra Abla diyor ,inatlaşmak istemiyorum.Allahın dediği olur.Yaşadım,çok güzel yaşadım çok güzel yerler gördüm istediğim işleri yaptım,güzel insanlar tanıdım.Buraya kadarmış .Kabul etmek lazım.
Hep yanımda getirdiğim ama bir türlü çıkarıp resim çekemediğim kameram çantamda,  yine çıkaramıyorum. Aydan, diyor eşine getir kamerayı Nalan Ablamla ,Mahmut abimin maskeli resimlerini çekelim.Resimleri çekiyoruz,yatağının kenarına oturup.Yüklüyor pc ye sizi facebooka koyayım da görün diyerek .


Biraz sonra Adanada alacağı ödülün  töreni için Yağmur Abisinin(Tunalı)yazdığı metni okuyor bize .O sırada telefon çalıyor.Konuşuyorlar Yağmur Tunalı ile.Yazıdan memnuniyetini paylaşıyoruz.
Veda zamanı geldiğinde kucaklaşıyoruz.Sımsıkı sarılıyoruz.Son uzun görüşmemizmiş meğer.Ağlıyarak dönüyoruz eve.Sonraki görüşmelerimiz hep uyur uyanıklık arasındaki fısıltılı hoşgeldin ,nasılsın iyiyim kelimeleriyle sınırlı.
Eve sığamıyoruz,görmeye gidiyoruz ayaklarımız gitmiyor,telefon ederken korkuyoruz.Bekliyoruz ,çaresiz, ama yine de cılız da olsa Allahtan umut kesilmez belki bir mucize olur diyerek.
Biliyorum ki bizim ailece hissettiklerimiz onu tanıyan herkes için geçerli.Tanıyan diyorum seven demiyorum çünkü Ali Özaydını tanıyan birinin onu sevmemesi mümkün değil.
Bu; benim tanıdığım, bana abla ,kocama ağabey diyen ,çocuklarımızın  Ali Abisi ,ailesi ile beraber ailemizin üyesi her sevinci ve sıkıntıyı paylaştığımız ilk adres  Ali Özaydın.
Onun pek çok özelliği var,videoda izlediğiniz  gibi.Pek çok özelliği...Onlar inşaallah dünya durdukça duracak.Türkiye Türkleri ile dünya Türkleri arasında bire bir kurduğu bağlarla adı hep yaşayacak.Kurucusu olduğu Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu vasıtasıyla gök kubbede sedası hiç eksilmeyecek.Gerçekleştirmesine çok az kalan Türk Dünyası Çalgıları Müzesi inşaallah gerçekleşecek
.Evlatları Kayrahan ve Elgiz onun ülküsünü sürdürecek ama biz;dostumuz,arkadaşımız,kardeşimiz ALİ ÖZAYDIN ın yokluğuna hiç alışamayacağız.
Tamsamalım videosunda çalıp söylediği gibi sizi nasıl unutayım;
ya biz Ali Özaydın, ya biz seni nasıl unutalım?

30 yorum:

Nedret dedi ki...

Güzel yaşamış gerçekten. Pek çok dost blrakmış geride. Allah rahmet eylesin. Başınız sağolsun.

Gülden YAPAR dedi ki...

oof nalanim susuyor ve sana sımsıkı sarılıyorum...

Adsız dedi ki...

Eminim Ali abim daha iyilerini gormustur.

Gülen Tezer dedi ki...

Nalan ablam; en son beni kapıdan uğurlarken 'bugün Ali'ye gideceğiz' dediğinde yüzünde gördüğüm soğukluk, hüzün, dalından zamansız,manasız ve henüz koparılmış taze çiçek küskünlüğünden anladım sonun bu olacağını :( Sen ümitlisindir, sen umudunu sağlam ve diri tutarsın çünkü.
Bu kadar uzun yıllar kopmadan böyle bir sevgiyle süren abi-kardeş, abla-kardeş ilişkisi nasip olmaz çok zaman herkese. En acısı da sevdiğin birinin hayattan kopup gidişini çaresizce izlemek :( Anlıyorum canım ablam seni ben.
Üzüntünü içimde hissediyorum. Çok sevdiği birini yitirince küskünleşiyor insan hayata, bunu da biliyorum ama sadece dua edeceğiz; hepimizin gideceği o yerde buluştuğumuzda özlem gidermek üzere sevdiklerimizle.
Başımız sağ olsun Nalan ablam, Mahmut abim, Umay ve Nimet..

Leylak Dalı dedi ki...

Nalancım,
Başınız sağolsun diyor ve sabırlar diliyorum...

nalan dedi ki...

Nedretciğim,teşekkür ederim.İnşaallah orada rahat eder.

nalan dedi ki...

Sağol Güldenciğim.

nalan dedi ki...

adsız Umayım,eminim ki görmüştür:(
aramızda nerdeyse değişmez replik olmuştu.Ama öyle bir gitti ki daha iyilerini gördük diyemiyorym.Allah böyle acıyı bir daha göstermesin.

nalan dedi ki...

Sağol Gülenim.

nalan dedi ki...

Sağol Leylak Dalım.

capris dedi ki...

Nur içinde yatsın...Mekanı cennet olsun ablacığım...

aysema dedi ki...

Sevenlerine sabır diliyorum, nur içinde yatsın...

nalan dedi ki...

capris,teşekkür ederim canım.Okuduğun ve yorumladığın için.

nalan dedi ki...

aysema,
acımı paylaştığın için teşekkür ederim.

MİRAY dedi ki...

Nalan hocam yazını ağlayarak okudum. Nasılda dolu dolu bir yaşam sürmüş, ne güzel yaşamış ve bir sürü sevgili dost bırakmış ardında.. Yaşamda önemli olan eşya, giyim, para biriktirmek değil, İNSAN biriktirmektir. Ali ağbi bunu başarmış..Başımız sağolsun..

Unknown dedi ki...

Allahtan sevenlerine sabır diliyorum.Bende çok üzüldüm,başınız sağ olsun Nalan hanım.

Umit Emel Pusat dedi ki...

Beni Ali Hocamızla Tandoğan Mitingi'nde tanıştıran yine 2 yıl önce, rahmetlere erişen "Ufuk Ötesi Gazetesi " sahibi ve başyazarı Bozkurt Kemal Çapraz olmuştu.Ankara ziyaretlerimden birinde ,sevgili eşi ile tanışmam kısmet olmamıştı ama harika iki yavrusuyla beni evlerinde konuk etmişler ve o muhteşem müzik araştırmalarını ,atölyesindeki güzellikleri paylaşmış ,bana şaman davulunu boyamam için fırsat verip mutlu etmişti.Fırsat buldukça en azından telefonla hatırını -korkarak- sorardım ama her seferinde cıvıl cıvıl sesiyle "çok iyi" olduğunu söyler ,içimizdeki umudu yaşatmaya çalışırdı.Gencecik ömrüne koskoca TÜRK TARİHİNİ sığdıran can dostum ,can kardaşım...Seni çok ama pek çok özlüyoruz,özleyeceğiz.Ötelerde buluşabilmek umuduyla...Kobızın sana yar olsun.Aziz Türk Milleti'nin, sevgili ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağolsun.

Umit Emel Pusat dedi ki...

"Tomsuklu" Komutanıma,sevgili Mahmut Ağabeğ'ime de İstanbul'dan selam,sevgi ,saygı ve dualarımı iletin lütfen Nalan Hanım.

nalan dedi ki...

Miraycığım,
sıkıntımı anlattığım zamandan beri dualarınla bizi desteklemiştin.Yine dualarında onu eksik etmeyeceğini biliyorum.Sağol.

nalan dedi ki...

Sevgili Emel Hanım,dostumun dostu dostumdur düsturuyla biz Alimizi tanıyanlar yüzyüze gelmesek de tanıyoruz birbirimizi.Bunu merasiminde de kanıtladık.Hepimiz aynı acıda birleştik.Aramızda eşi bulunmaz bir köprüydü;yine olmaya devam edecek.
Gönlümüz ve kapımız size de daima açık.
Mahmut da selam ve sevgilerini iletiyor.
Allah ,Aydanımıza,çocuklarına ve bize sabır versin.
Güzel haberlerde buluşabilmek dileğiyle.

nalan dedi ki...

Sibelciğim ,çok teşekkür ederim.Acılar paylaşıldıkça teselli oluyor.Sağol.

Adsız dedi ki...

Başınız sağolsun Nalan Öğretmenim:(
Kızınız Mehtap

nalan dedi ki...

Mehtapcığım,teşekkür ederim.Beni okumayı sürdürmene sevindim.Nasılsın neler yapıyorsun? lütfen yaz bana.

Adsız dedi ki...

Ben teşekkür ederim.Sessiz sessiz okumaya devam ediyorum.Beğenerek takip ediyorum.Yüreğinize sağlık.Tatile gireceğiz yakında da biraz rahat edeceğiz.İyiyim teşekkür ederim.Sizleri hep iyi görmek isterim.Saygılarımla...

nalan dedi ki...

Ankaraya da beklerim.

Adsız dedi ki...

Gelmeyi çok isterim.Teşekkürler.

gül dedi ki...

Başınız sağolsun.nalan hocam. mekanı cennet olsun inşallah.Allah'a emanet olun.

Adsız dedi ki...

Başınız sağ olsun Nalan Hanım..Nurlarda yatsın. Kezban

nalan dedi ki...

Gülcüğüm,Kezban Hanımcığım,sağolun.

Emel dedi ki...

Ali Hocamın kabir pafta-ada adresini bana yollayarak ziyaret etmeme vesile olan Ufuk Tuzman kardaşıma da bu vesileyle teşekkürlerimi sunuyorum.Gecikmeden ,en kısa zamanda sizlerle de tanışmak umuduyla , başta Aydan Hocama,Elgiz'ime ,Kayrahan'ıma ve tüm sevenlerine , Türk Dünyası'na sabırlar diliyorum.Ruhu şad,mekanı cennet olsun. Tanrı Dağı eteklerinde buluşmak dileğiyle sevgili "KARA KOPUZ"umuz...