11 Şubat 2012 Cumartesi

Elektrik Tüketiminde Ekonomi

Havalar soğuk seyretmeye devam ederken gaz faturalarımız cep yakıyor. Bari elektrik harcamalarımızı azaltalım dedim.İç kapılarımız camsız ve koyu kahverengi olduğu için durmadan açık unuttuğumuz oda ve özellikle banyo ampullerini kafaya taktım.
Bir tv programında açık unutulan ampulu ihbar eden bir sinyal sistemi olduğunu duymuştum. Google dan arayayım dedim. Yarım saattir aklıma gelen her soru cümlesi ile meram anlatmaya çalıştığım google dan cevap alamadım. Eğer bu konuda bilginiz varsa yardımcı olun lütfen
Ama başka tasarruf önerilerine ulaştım. Bunlar bilmediğimiz,duymadığımız ,dikkat etmediğimiz şeyler deyildi ama hem mesaim hepten boşa gitmesin hem de tekrar hatırlayalım diye aşağıya bir bölümünü alıntıladım.


'''ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ ENERJİ TÜKETİMİNİ HAFİFE ALMAYIN

Gülgeç, Türkiye'de ev aletlerinin enerji tüketiminin genellikle fazla önemsenmediğine işaret ederek, “Oysaki bugün bir konutta bulunan elektrikli ev aletlerinin sayısı ve harcadıkları enerji düşünülürse, aslında enerji tüketiminde hiç de küçümsenmemeleri gerektiği ortaya çıkar. Ev aletlerinizi bilinçli ve yerinde kullanmanız hem onların ömrünü arttıracak hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunmanızı sağlayacak” dedi.

Ev aletlerini satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da karşılaştırılması gerektiğini belirten Gülgeç, şunları kaydetti:

“Enerji verimliliği seviyesi yönetmeliklere uygun olarak belgelenmiş olan bir cihaza yapacağınız yatırım maliyeti yüksek olmakla birlikte, cihazın 10 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ödediğiniz parayı size geri kazandırır. Cihaz alırken “A” ve “A “ işaretli olanlarının en verimli olanlar olduğunu hatırlayınız. Yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60'ın üzerinde enerji tüketim farkı olduğunu da unutmayınız.”

Gülgeç elektrikli cihazlardaki diğer önlemleri şöyle sıraladı:

-Elektirkli cihazların üzerindeki “stand by” ışıklarının cihazı kullanıma hazır bekletirken yılda 8,7 kWh enerji tüketiyor. Beklemedeki 10 cihaz yılda 87 kWh enerji tüketir ki bu neredeyse bir evin 1 aylık elektrik tüketiminin yarısı gibi bir değere ulaşır. Bu nedenle kullanmadığınız zamanlarda DVD oynatıcı, radyo, televizyon gibi elektrikli cihazlarınızı düğmesinden kapatın.

-Elektrikli cihazlarınızı üretildikleri amaç doğrultusunda kullanın. Örneğin; ekmeği fırında kızartmanız, ekmek kızartma makinesinde kızartmanızdan en az üç kat daha fazla enerji harcamanıza neden olur” dedi.

-Evde tüketilen enerjinin yüzde 20-30'unun buzdolabının çalışması için harcanıyor, gereksiniminizden daha büyük kapasitede buzdolabı veya derin dondurucu almayın. Bu enerji kaybına neden olur.

-Buzdolabının kapı contalarını kontrol edin. Conta, dolabın içi ile kapısı arasındaki sızdırmazlığı sağlar. Eğer bozuksa mutlaka değiştirin. Aksi durumda hem enerji tüketiminiz artar hem de buzdolabınızın ömrü azalır.

-Buzdolabını; fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak bir yere koyun ve güneş ışığından uzak tutun sıcak kaynaklarla arasında en az 30 cm boşluk bırakın.

-Buzdolabına sıcak bir yiyeceği ya da kabı koymayın. Oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin.

ÇAMAŞIR MAKİNENİZİ KAPASİTESİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞTIRMAYIN

-Satın alırken çamaşır makinesi kapasitesini genellikle kullandığınız aralıkta seçin. Örneğin piyasaya yeni çıkan 10 kg kapasiteli makineler A sınıfı bile olsalar, birkaç kişilik küçük aileler ve çok sık çamaşır yıkama ihtiyacı olan aileler için uygun değildir.


-Çamaşır makinenizi her zaman tam kapasitede çalıştırın. Ancak kapasitesinin üstünde çalışmasına zorlamayın. Eğer makinenize az miktarda çamaşır koyuyorsanız, daha az su almasını sağlayacak programı seçin.

-Bulaşık makinesi alırken ise daha az su, enerji ve deterjan harcayan makinelerin tercih edin.

-Bulaşık makinenizi her zaman tam kapasitede çalıştırın. Ayrıca kapasitenin üstünde çalışmasına zorlamayın. Az miktarda bulaşık yıkamak zorundaysanız ekonomik programı tercih edin. Bulaşıkların durumuna göre yüksek sıcaklıkta yıkama gerekmedikçe, 50 derece su sıcaklığını tercih edin.

ÜTÜLER ENERJİYİ EN FAZLA TÜKETEN ARAÇLARDAN

-Ütüler enerji tüketim kapasitesi en yüksek cihazlardan. Son yıllarda 2200 Watt kapasiteye ulaşmış ütülerin piyasada satıldığı görülmekte. Ütü alırken kurulu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketmemizi sağlayacak.

-Saç kurutma makinesinin 10 dakika çalışmasının 60 Watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketir. Saçlarınızı mümkün olduğunca havlu ile iyice kuruladıktan sonra saç kurutma makinesi kullanın. Böylece daha az enerji harcarsınız.

DÜDÜKLÜ TENCERE KULLANIN

-Yiyecek pişirirken düdüklü tencere kullanın. Bu yolla hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yiyeceklerinizin besin değerini korumuş olacaksınız.

-Yemeklerinizi ocakta pişirmeyi tercih edin. Ocaklarda yemek pişirmek, fırında yemek pişirmekten daha ekonomiktir.

-Tencerede pişirdiğiniz yiyecekler kaynama sıcaklığına ulaştığında, ocağın alev ayar düğmesini en kısık pozisyona getirin, yüksek ateşte kaynama yiyeceğin pişmesini hızlandırmaz.

- Mikrodalga fırınlar da pişirme ve ısıtma süreleri çok kısadır. Klasik fırına göre yaklaşık yüzde 50 daha az enerji tüketerek önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlar.''

Alıntının tamamı burada

5 yorum:

fiamma dedi ki...

Canım benim ilk yorum benden gelsin. Daha henüz edinemedim ama koçtaşta beher bedeli 40 ytl civarı olan ve odadaki prize takıldığında yine prizdeki elektrikleri tv kumandası gibi bir aletle kumanda edebildiğin bi türü mevcut, ama bu prizdekiler için birde genelde kapı girişine monte edilen tüm evdeki ışıklar için bişi de mevcutmuş ama onun şeklini dahi görmedim.Edison'un ruhuna rahmet denen bir evde yaşayan biri olarak ne iime yarayacak tasarruf sağlayabilecek miyiz bilmem ama edinince sonucu sana bildiririm.

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

ahh bizim evde hiç olmayan birşey! bide 2 ay önce işteyken bana bildirilmeden saatimi söküp yenisini takmışlar.meğer akıllı saatmiş.ilk fatura 200 lira geldi.zira elektrik sobasıda yakıyorum ısınamıyorum çünkü.ama şu priz vs olaylarına dikkat etmeye başladım.teşekkürler bu faydalı bilgilendirme için.sevgiler..

mavii dedi ki...

ahh nalan ablacım nerde nerde bora bir terlik bulmasın bütün labları terligi duvara vurup yakıyor:))
uygun aldıgımız buzdolabı b enerji olunca ayda on lira fazla ödüyoruz .e birde kombi var tabi oda her ay on lira yakıyor yani ortalama faturam yaz kış kış 70 liradır.satimde akıllı güya vede 1 yıldır su ısıtıcısıda kulanımıyorum oana ramen böyle.ama günde iki makina çamaşır yıkarım .hergün bulaşık makinasıda da atmam.yıkamak daha kolayıma geliyor.:))

nalan dedi ki...

Fiammam,alanayım mavim,
ben akıllı saati ilk uygulandığında 125 tl ödeyerek takmıştım. o zamanlar oldukça da faydasını görmüştüm. triplexde oturduğum için komşu rahatsız etme problemi yoktu. Bütün işimi ucuz saatlerde yapardım. Sonra son ayarlamalarla cazibesi kaybolduğu gibi normal saatler daha ekonomik hale geldi. Bu evime taşınınca müracaat ederek akıllı saat tarifesinden çıktım.
daha ekonomik oldu. yazın Kombi çalışmazken 95-100 tl tüketiyordum Sonra tasarruf aygıtı aldım. indirdik comdan ucuza aldığım için hakkında söylenenlere aldırmadan alıp kullandım. Kombi 3 aydır de çalışıyor ve benim tüketimim bu 3. ayda 85 indi. Benim rutindir 2 tv 3 pc fıl time 18 saat açıktır. Çamaşır bulaşık mak. normal,fırın az,elektrikli süpürge ve buharlı temizleme aygıtı ise çok kullanılır.
Elektrik tüketimim bence normal daha fazla bir kısma mümkün değil. L koridorumun köşesine sensörlü tavan lambasının dizaynını bozup monte ettirince (maho abinize) koridor kazalarından da kurtulduk. Şimdi acilen karbondioksit alarmı aramaktayım. çünkü gazı ve suyu da açık bırakabilme yeteneğimde acaip bir gelişme var :) ki beni bile korkutuyor.
Heeee bir de Maho bu gün 62. yaşını bitirdi bunu da eklersem toptan raporumu vermiş olurum.
Pasta beklemeyin adam şeker hastası ayol

Unknown dedi ki...

Harika bilgi vermişsiniz.Elektrik konusuna gerçekten dikkat ederim.Gece uygun saatlerde makinaları açarım.Bir ara geceleri yıkamanın uygun olduğunu duymuştum.Hergün bilaşık makinesi çalışıyor,onu bir türlü azaltamadım.Ben birde TOST makinesinin çok enerji yaktığını biliyorum.Birde suya karşı gerçekten çok hassasım.Balkonları eskiden akıtırdım kovalarla,şimdi siliyorum ve de çok daha çabuk temizlemiş oluyorum.Lavobaların altındaki vanaları hafif kıstım,böylece çok tazyikin önüne geçtim.Su hepimiz için o kadar önemliki,susuz kalmaktan hep korkarım.Ne susuz ne de elektriksiz hiç bir şey olmuyor.En iyisi bilinçli kullanalım.En son bir şey daha söyliyeyim,DÜDÜKLÜ tencere felaket tasarruf sağlıyor.Ispanağı bile ben onda pişiririm,sadece 3 dakkada altını kapatırım.Mutfakta bu yüzden fazla zaman ayırmam.Oraları toparlarken yemekte pişmiş olur.Ne olur hep elinizin altında olsun derim.Ocak kirlenmeside sıfıra iniyor.Benden bu kadar,herkeze sevgiler.Bilgiler içinde teşekkürler.