29 Şubat 2012 Çarşamba

Ezme fasulye yaptık

Anneannem çerkez-abaza melezi,babam gürcü annemin babası dedem manav olduğu halde bu güne kadar ezme fasulye pişirmemiştim.
Üst katta oturan gençlerin Akyazılı ve Abaza olduğunu öğrenince kocam benim için acıka (abaza tuzu) istemiş. Elinde bir kase dolusu geldiğinde pek sevindim. Fakat bunun bizim sevdiğimiz kahvaltılık acıka değil de yemeklerde kullanılan baharatlı ve çok tuzlu acıka olduğunu görünce ezme fasulye yapalım dedim.

Benim uyguladığım tarif
Kuru barbunya fasulyesini yıkayıp, bir ge­ce suda bekletin, haşlayın ve süzün ince kıydığınız soğanı sıvıyağda kavurun içine biber ve domates salça sı koyun Bu karışımı fasulyenin içine koyun. Bu karışıma tuz, dövülmüş sarımsak ve 6 su bardağı sıcak su ilave edin. Az gelirse bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz Fasulyeleri kaynarken tahta kaşıkla ezerek püre haline getirin İçine bir adet acı biber atın. Ateşten indirileceğine yakın çekilmiş kişniş ve karabirberi atın Üzerine toz biber ilave edilmiş kızgın yağ gezdirin.
Tariflere internetten bakıp pişirdikten sonra bu tarifi buldum.

Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı fasulye
3 adet kuru soğan
1 demet yeşil soğan
5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı acuka
2 yemek kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı reyhan otu

Yapılışı:
3 adet kuru soğanın kabukları soyulur ve sudan geçirilir. 2 kaşık taze kişniş yıkanır, süzülür ve doğranır. 1 demet yeşil soğan temizlendikten sonra yeşil olan kısımları ince ince doğranır. 5 diş sarımsak soyulur ve sudan geçirilir. Barbunya fasulyesi sudan geçirilerek ıslatılır. Düdüklü tencereye 2 su bardağı kırmızı fasulye, 3 adet küp küp doğranmış soğan, 5 diş doğranmış sarımsak, 2 yemek kaşığı acuka konarak üzerine önceden kaynatılmış 1 litre sıcak su eklenir ve orta ocak ateşe konur (normal tencerede yapılacaksa pişme süresi uzar). Buharı çıktıktan sonra ortalama 30-35 dakika koku gelene kadar pişirilir. Ancak buharı çıktıktan sonra orta ocak ateşteki düdüklü tencerenin altı kısılır. Yemeğimiz piştikten sonra önceden hazırladığımız 2 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş, 1 demet doğranmış yeşil taze soğan ile 1 tatlı kaşığı reyhan otu eklenerek blendır yardımıyla tüm malzemeler sıvı kıvama getirilir. Ezme fasulyemiz çorba kıvamında olmalıdır. Ezme fasulyenin yapılış süresi 45 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilir.




tarif ve görsel netten


Bu tarifi daha çok beğendiğim için bir dahaki sefere uygulayayım dedim .

8 yorum:

∂єкσяαρѕυωαѕуση dedi ki...

of elinize sağlık mamursa ile ne iyi giderdi bu ezme fasülye simdi:) bu arada bende abazayım

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Merhaba Nalan Hanım,ziyaretiniz için öncelikle teşekkür ederim.Elbette bir sakıncası yok benim için alabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

ilk kez duydum ama merak etmeden de duramadım.içindeki malzemeler bi kere hep lezzet katan şeyler ve eminim çok lezzetli bir yemek.kimbilir bir gün birlikte yemek nasip olur Nalan hanımcım:)sözüm var ve tutamadım aslında tanımayı çok istiyorum ama her gün yarınlar başka bir süpriz yada külfet getiriyor ve artık plan yapmaya korkar oldum:)şu havalar bir fark atsın inaşallah.sevgilerimle.
bu arada ellerinize sağlık ve afiyetler olsun..

Gülden YAPAR dedi ki...

Müthiş bir lezzete benziyor,okur okumaz barbunya ıslatmaya koştum amaa ani bir frenle durdum! KİŞNİŞİM YOK...İlk fırsatta deneyeceğim Nalancığım,ellerine sağlık.

nalan dedi ki...

∂єкσяαρѕυωαѕуση,ziyaretin ve yorumun için teşekkür ediyorum.Mamursayı ben de çok severim ama ortası tereyğ gölü,kenarlarında abaza peyiri saklı olmalı.bir ay önce Düzceden geçerken kavrulmuş mısır unu aldım Ankaradaysan gel de beraber yapıp yiyelim:)))

nalan dedi ki...

içimden geldiği gibi: çok sağol can.

nalan dedi ki...

Güldenim kişnişsiz olmaz evet,hatta zibra da lazım ama ben onun ne adla satıldığını bilmiyorum.
Bendeki acıkada hazır olarak hepsi var. sen gel beraber yiyelim.

Gülden YAPAR dedi ki...

Sağol varol Nalanım.Çok özledim seni,şu kış bitsede bir hasret gidersek artık :)