Dekorasyon ve modadaki eğilimler her yıl birbiriyle paralel gidiyor. İkat deseni de yüzyıllar öncesinden çıkıp tekrar trend olan bir desen haline geldi. Ev tekstilinde bu yıl en çok karşımıza çıkan desenlerden biriydi.
Bu aralar sıkça duyduğum İkat Desenlerin nasıl yapıldığını merak ettim .
Rıfat Özbekten ikat desenli yastık
bu elbiseler de buradan
İkat deseni merak ederek araştırdım ve Karadenizlilerin meşhur keşanlarının ikat tekniği ile renklendirilip dokunduğunu öğrendim .
Bu bilgilere de Çarşıbaşı Kaymakamlığı sitesinden ulaştım
Dokumada kullanılan çözgüler pamuk ipliğinden ikat tekniği ile boyanarak hazırlanır denmişti. İkat tekniği genel olarak dokunmadan önce ipliklere uygulanan su geçirmeyen ve neme karşı gelebilen bir madde ile hazırlanan çözgünün belirli aralıklarla sıkıca kapatılarak uygulanan boyama tekniğidir.Başka bir deyişle “ikat” – resistli – boyama tekniklerinden birisidir.
İplikler dokunmadan önce boyanarak desenlendirilmesi olarak tarif ettiğimiz ikatları desenlendiren ipliklerin yönü göz önüne alındığında üç sistem bulunmaktadır.Yöremizde, keşan imali için bunlardan uygulanan sistemde çözgü iplikleri boyanarak, ikat kumaşlar, yani “Çözgü İkatı” yapılır.
İplikler düzgün bir biçimde gerilir.Üzerine desen çizilir.Her renk için ayrı ayrı grup bağlamaları yapılır.En koyu renk açık bırakılarak koyudan açığa doğru boyama yapılır.En son en açık renk boyanır.Beyaz kalacak yerler dışında bağlanmış bütün renkler açılmış olur.Desenlerde simetri hakimdir.
İkat tekniğini de böylece öğrenmiş oldum. Eh öğrenmenin yaşı mı var ayol:)))
15 yorum:
Sayenizde ben de öğrenmiş oldum:) Araştırmanız ve paylaşımınız için teşekkür ederim.
Sevgilerimle.
Araştırmacı Nalanım benim, sayende birşey daha öğrendik :)
Karadenizde yapılan ne kadar meşakkatli bir işmiş, patentini kesin Avrupadan birileri almıştır, biz de seyrederiz :(
Canım, bu arada, bu yeni pop-up yorum penceresinde yorumları takip etme butonu yok, bu nedenle yorumları takip edemiyoruz, yorum ayarlarından "gömülü"olanını seçersen takip edebileceğiz...
Güzel bir bilgi sağol canım, 1 metre kumaş dersin de böylesi tekniklerle hiçte kolay değilmiş üretilmesi, ne çok emek var derinine indiğinde. Batik gibi görüntü son haline bakıldığında ama değil, ebru gibi ama o da değil. İpliği boyayıp desene ulaşmak zor zanaat miş özellikle el işçiliği olunca:)
Günaydın Nalan, sayende bilgi sahibi oldum, e bu bir çeşit batik yöntemi!Demek ki kumaş boyamada değişik de olsa kültürler aynı yöntemi kullanılabiliyormuş.Bunlardan ne güzel el örgüsü kilim vs yapılır, acaba nereden alabilirim?Yazdım aklıma:)Sağolasın, ellerine sağlık bizi de bilgilendirdin.Sevgiler.
Adının ikat olduğunu da bilmiyordum. ne güzel bir teknik ama ne kadar emek varmış.
Adının ikat olduğunu da bilmiyordum. ne güzel bir teknik ama ne kadar emek varmış.
Bilmiyordum Hocam; teşekkürler :)
okuyanım,ben İKAT ne anlama geliyor onu bike bilmiyorum diye araştırırken nerelere ulaştım:))
BEnim için de gerçekten ilginç bir bilgi oldu
Haklısın Banu, almıştır bile dediğin gibi.
Yorum ayarlarında gömülü olana geçtim ama takip butonu hâlâ kayıp,ne yapsak ki?
ahestebeste, sen nerdern alabilirim ki deyince ben de 4-5 yıl önce Kazakistandan hediye gelen kumaşın bu teknikle yapılmış desenlere sahip olduğunu hatırladım. Kumaşları karıştırıp bakayım bari:))
Lilacsmell,yaaa çok emekliymiş doğru. İnsanoğlu nelere kafa yorup neler bulmuş değil mi:)
Gülsenciğim,sağol canım
banu yaaa yakın zamana kadar vardı ne zaman kayboldu ayol:))
yazma çizgisi de gelmiyor değil mi?
banu yaaa yakın zamana kadar vardı ne zaman kayboldu ayol:))
yazma çizgisi de gelmiyor değil mi?
bu ürünler necati yıldırım tarafından 2002 yılından beri satılmaktadır.ikat ve muhteşem yüzyıl yastıklarını inceleyebilirsiniz .
www.osmanliyastik.com
Yorum Gönder