21 Mart 2012 Çarşamba

Dünya Türklerine,Türk olduğunu bilenlere,Kendini TÜRK Hissedenlere ;NEVRUZ BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN


Görseli ve kaynağı bilhassa seçtim.
(DİYANET

Diyanetin nevruz açıklaması)

Nevrûz

Milletlerin oluşumunda dil, din, tarih kadar geleneklerin de önemi büyüktür. Bunu çok iyi bilen iç ve dış düşmanlar, milletlerin sahip oldukları, dini ve milli gelenekleri bozmaya ve yok eteye çalışırlar.

Günümüzde amacından saptırılmaya çalışılan ancak, binlerce yıldan beri, ufak tefek değişikliklerle birlikte, bütün Türk topluluklarında coşku ile kutlanan Nevruz Bayramı geleneği de, köklü, milli, kısmen inanç motifleri taşıyan bir gelenektir.

Eski Türklerle İranlıların “yılbaşı” olarak kabul ettikleri gün. Farsça bir kelime olan Nevruz, “yeni gün” demektir. Bu gün, Güneş’in Koç Burcu’na girdiği gün olup, Miladi 22 Mart’a, Rumi 9 Mart’a rastlamaktadır. Bu bayram Türklerde çok eskiden beri bilinmekte ve bu tarihlerde coşku ile kutlanmaktadır.

Alevi ve Bektaşi Türk topluluklarında olduğu kadar, Sünni halk topluluklarında da, Nevruz geleneği yaygındır. Türkler Nevruz’u, “Nevruz-i Sultani” yani “Sultan Nevruz” veya Orta Asya Türk topluluklarında görüldüğü üzere “Sultan Nevrız” olarak kutlamaktadır.

Türklerde Nevruzla ilgili rivayetlerin en önemlisi, bugünün bir kurtuluş günü kabul edilmesidir. Türklerin Ergenekon’dan çıkış günü sayılan bu gün, Türk dünyasında, Türkistan’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlar’a kadar binlerce yıldır kutlanmaktadır.

İşte bu önemli bayram, Türk kültürü bünyesinden kopartılmak istenmekte ve bu konuda çeşitli fitne ve bozgunluk çıkarılmaktadır. Böylece bayramların bizatihi özünde varolan kardeşlik, karşılıklı saygı ve sevgi, ortadan kaldırılmak istenmektedir. İnançlı, ülkesini seven kardeşlerimiz bu oyuna gelmemelidirler.

Diğer yönden Nevruz, baharın müjdecisidir. Tüm dünyada “Bahar bayramı” olarak ve çeşitli isimler altında kutlanmaktadır.

Türklerde yılbaşı ilkbaharda, gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart günüdür.Eski bir geleneğimiz olan Nevruz gününde, istediğimiz gibi kutlamalara katılalım. Hem de baharın keyfini çıka-ralım. Ancak bizi taciz etmek isteyenlerin sözlerine kanmayalım. Sevelim, sevilelim. Kardeşliğimiz baki kalsın.

DİYANET

Diyanetin nevruz açıklaması

9 yorum:

BenimHobimM dedi ki...

Görselli kaynagınızı çok çok beğendim.Uğraşınız için kendi adıma çok teşekkür ederim.Sizinde bayramınız kutlu olsun.

nalan dedi ki...

Sevgili Ayfer,Ben de sana yorumladığın i,çin çok teşekkür ediyor,bayramımızı kutlayarak öpüyorum

bahar006 dedi ki...

Sizin de Nevruz bayramınız kutlu olsun Nalan Abla:)

nalan dedi ki...

Baharcığım,teşekkür ederim canım:)

Adsız dedi ki...

Ben geçtiğimiz pazar sanıyordum ki...Yanılmışım:(
Ellerine sağlık Nalancığım, hepimizin bayramı kutlu olsun, birlik duygumuz artsın daim olsun.Sevgiler.

nalan dedi ki...

Sağol Zerrinciğim,hepimize güzel günler mutluluklar getirsin nevruz inşaallah:))

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

ne güzel yazmışsın nalan hanımcım ve ne kadar doğru.bir yandan baltalamaya bir yandan da sahip çıkmaya çalışıyorlar ki sinir oluyorum
bayramımız kutlu olsun.

fiamma dedi ki...

BAharla birlikte kardeşlik duyguları da uyansın artık Nalancığım, ben bayram havasında kutlanması gereken bir geleneğin terörle bağdaştıramıyorum ve içim acıyor bu yüzden özellikle son yıllarda.

nalan dedi ki...

Fiammam,Alanayım,maalesef biz sahip çıkmadıkça değerlerimize başkaları sahiplenerek ve de istedikleri yöne sündürerek üstüne yatıyorlar. Öz be öz Türkün bayramı ama o içimize yerleştirilen kompleks yüzünden unutturulduğu için kapanın elinde klaıyor. Oysa ne anlamlı, ne güzel kutlanıyor Türkellerinde