15 Ağustos 2014 Cuma

Yeni bir sos öğrendim. Sos eski de ben yeni öğrendim ve çok beğendim

Bu yıl kış için hiç bir hazırlık yapmamaya niyetliydim ki diğer grubumuzda kış hazırlıkları onu olmuş ve ajvar sosu ile Lutenista sosu tarif edilmiş. Baktım sevebileceğim tatlar hadi yapayım hem de paylaşalım dedim.
Tam tarif ve öyküsü linkte okumaya davet ediyorum.https://www.facebook.com/notes/geri-d%C3%B6n%C3%BC%C5%9F%C3%BCm-projeleri/lutenitsa-tarifi/839936942685164

 LUTENİTSA sosu nasıl yaptığımı teker teker anlatayım.
2 kilo patlıcan,
4 kg kırmızı salçalık (fırında)biber közlendi,soyulup robotta çekildi.
2 kg domates robotta çekilildi.
1/2 kg havuç haşlandı,robotlandı.
dövülmüş sarmısak konup bir iki sefer karıştırılıp üstüne domatesler ilave edilip bir süre domateslerin suyu çektirildi. Bu esnada fazla karıştırmak gerekmiyor.
Ardından biber ,havuç ve patlıcan da eklenip artık başında durarak karıştırılarak pişirme başlandı.
Arada az zeytin yağı katılıp pişirmeye devam. Kaynama başlayınca altı kısılıp ağır ağır pişmeli.
Başından ayrılmadan,yağını azar azar ekleyip karıştırıp pişirmeye devam.
Sosun piştiğini anlamanın yolu;sosa kaşıkla çizdiğiniz çizgi hemen kaybolmuyorsa pişmiş demektir.
Sos pişince ben tuzunu ekliyorum. Ben baharat koymadım sadece kuru kekik ve 1 demet maydanozu pişince ekledim.Şeker ve baharatı eşimin hastalığı nedeniyle koymadım. Havucu şeker yerine kullandım. Çok da güzel lezzet ve kıvam veriyor.
Temiz ve steril yarım litrelik kavanozlara kaynar kaynar koyup,kaynattığım steril kapaklarla kapatıp ters çevirip soğuttum .Hemen de yemeğe başladık
Lutenitsa sosu yaptım ya ;çok beğenilince ikinci ve üçüncü postayı da yaptım. Neden hepsini birden yapmadın derseniz,eldeki en büyük tencere 5 litrelik.
Torunlar çok sevdi. ben de öyle.
Şiddetle tavsiye ediyorum deneyin. Ha bire anneannenin domates soslu makarnası sipariş ediliyor. Evde makarna kalmadı 
Ardından da kalan domatesleri konserve yaptım .İki sefer de 10+6 kavanoz da onlar oldu. Anam ağladı ama mutfağı temizlerken. Zira övünmek gibi olmasın çok titiz(!) çalışırım. Mutfak savaş alanı gibiydi. Neyse hepsi bitti şimdi yazmaya oturdum.
Yarın kahvaltıda Lutenitsa sosu var gelsenize 
Söylemeyi unuttum foto tabii ki netten 

2 yorum:

neva nur dedi ki...

sizi takibe aldım..bana da bekelrim
http://nevanurkece.blogspot.com.tr/

neşe bilgin dedi ki...

doğdum doğalı bıkmadan usanmadan yerim, kızımda iki yaşında severek yiyor ellerinize sağlık