SONBAHARDA YAZDAN KALAN TAHIL VE BAHARATLARI KIŞA HAZIRLAMAK
Kış hazırlıkları yaparken yazdan kalan baharatları unları atmalı mıyım ya da nasıl saklamalıyım diye düşününce hem bakliyat ve baharatları unları hemde bilgilerimi tazeleyeyim dedim.
Rahmetli annem panayırda aldığı pirinç ,bulgur,nohut ,fasulye gibi ürünleri tepsilerle veya temiz çarşaflarla masalara serip bir kaç gün havalandırıp torbalara koyup saklarken ,geçen sezondan kalanları da kısa bir süre güneşlendirir,içine iri tuz koyarak önce tüketilmek için ayrı bir yerde saklardı.
Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
Çoğumuzun yaptığı hatalardan biri de kolay erişilebilir olması için baharatları, fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde saklamaktır. Burada nem, sıcaklık ve ışığa maruz kalan baharatlar tadını çok çabuk kaybeder.
Bazı küçük detaylar takip edildiği sürece baharatların raf ömrü 2 yıla kadar uzayabilir. İşte rengarenk baharat çeşitlerinin ömrünü arttırmak için kullanabileceğiniz saklama yöntemleri:
- Baharatlar hava geçirmez kavanozlarda veya baharatlıklarda saklanmalıdır.
- Cam kavanozlar yerine güneş ışığından koruyan seramik kavanozlar tercih edilmelidir.
- Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir.
- Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
- Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
- Bütün olarak alınan baharatların dayanma süresi ezilmiş veya öğütülmüş olanlardan daha fazladır. Bütün olarak alınıp öğütücüde ihtiyaca göre öğütülüp kullanılması tavsiye edilir.
- Taze ot halindeki baharatları kilitli poşetlerde de saklayabilirsiniz. Bu poşetleri ışık ve ısıdan uzak tutarsanız uzun süre kullanabilirsiniz.
- Baharatlarınızı ara ara temiz bir bez üzerine döküp havalandırın. Bu sayede aşağılara çökmüş olan bir miktar yağın tekrar toz kısımla özdeşleşmesini sağlamış olacak ve tazeliğini koruyacaksınız.
Unutmamalısınız ki baharatların bozulduğunu sadece böceklenmesiyle anlayamazsınız. Bazen baharatlar sadece kokusunu veya tadını kaybeder. Eğer baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da herhangi bir tat alamıyorsanız o baharatları yemeklerinizde kullanmamanızı öneririz.
Bakliyatlardan sonra un ve baharatlarla ilgili araştırayım dedim ve aşağıdaki bilgilere Ekmek sanatı sitesinde rastladım.
|
Kuru bakliyatları saklamakMercimek, Fasulye, Nohut, Barbunya, Bulgur, Pirinç gibi gıdalar kuru bakliyat grubuna girer. Kuru bakliyatların besin değerini ve lezzetlerini korumanın ilk adımı ortamın nem oranın korunmasıdır. Nemli ortam ve sıcaklık bakterilerin en sevdiği ortamdır. Neme ve sıcağa maruz kalırsa aflotoksin denilen bakteri üreterek, ağır zararlar veren hastalıklara kapılabilirsiniz. Bu yüzden aşağıdaki kurallara uymalısınız.
Uzun süre beklemesi gereken bakliyatlar ara ara masanın üzerine serilen temiz bir bezin üzerine boşaltılarak, havalandırılmalı ve yeniden saklama kabına konarak bekletilmelidir. Bunu yapmanız, böceklenme başlamışsa, erken fark etmenizi ve büyük miktarda bir baklagilleri kurtarmanızı sağlayabilir |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder