10 Eylül 2008 Çarşamba

HİÇ KEŞ YEDİNİZ Mİ

Ramazan ayı ,mani ayı ya bir mani de ben patlatayım davulcuya nispet olsun
Geredenin kazları,
Düzcenin Lazları,
Hendeğin kızları -Hendek-
meşhurdur
Mengenin aşçıları,
Geredenin leşçileri (çok et yedikleri için)
Akçakocanın keşçileri (çok keş yedikleri için)
meşhurdur


Dün Derya nın programında konuk Güllüşah Hanım yaptığı sahur yemeğine "keş" rendeledi.
Bu ne diye soran Derya Baykala bu keş dedi,
"Geredede üretilir ,Karadeniz Ereğlisinde tüketilir "
Ben de ekledim Akçakoca da da çok tüketilir.
Her fırsatta K.Ereğlisinin adını telaffuz eden bu hanımın tavrına bakıp kendimden utandım.
Doğma büyüme bir Geredeli olup ,3 tane blog sahibi olupta size Gerede den Esentepeden ve keşten bahsetmeyişime çok kızdım.
Hemen yazayım dedim , evde keşim kalmamış, bari görsellerden keş resmi bulayım dedim,yoook
çok bilmiş google amcam bunu atlamış.web de ara dedim oradada dişe dokunur bilgi yok
haydi bakalım nalan işe koyul ve keşi tanıt
ama önce esentepemizin bir manzarasıyla gönlümüz ve gözümüz şenlensin
yukardaki resim benim memleketim Gerede 'nin mesire yeri Esentepe; Ankara- İstanbul arasındaki D-100 karayolunun üzerinde yer alan Bolu ilinin Gerede ilçesine yukardan bakar,
ulaşılması çok kolay
araçla iki,yürüyerek on dakikada ulaşılır.Sürekli hafif serinliğini esirgemeyen rüzgârı adını esentepe olarak değiştirtmiştir Atatürk'e.
Esentepenin başka resimlerine de buradan biraz bekleyerek ve ileriye geriye butonlarını tıklayarak ulaşabilirsiniz


Gelelim bu günkü konumuz olan KEŞ'e

Yayık tereyağı yapımını bilenler bilir, yayıktan yağ alındıktan sonra arta kalan ayran;torbaya konup iyice süzdürülünce koyu bir yağsız yoğurt oluşur.
Adına yöreye göre keseyoğurdu,torba yoğurdu denir.
Biz Geredede torba yoğurdu deriz.
Yayla çorbasında ,kızartmalarda,fiyonk makarnaya sos yapımında ve ayran yapmak için bu yoğurdu severek kullanırız.
Mutfağımızın bu önemli malzemesi olan torba yoğurdu bir Gerede evinin olmazsa olmaı olan keş'in de ana malzemesidir.
Biz keşimizi yaz sonunda kendimiz yaparız ama Güllüşah hanımın da kullandığı keş ;keşhanelerde imal edilir.
Torba yoğurduna tuz katılıp preslenerek iyice suyu alınan tuzlu yoğurt 6-7 cm kare tabanı 20-12cm yüksekliğinde bir dikdörtgen prizma şekli verilip kurutulup satışa sunulur.Gerede panayırının önemli bir satış ürünüdür.
Gelelim bizim kendimiz için yaptığımız keşe
torba yoğurduna %20 oranında kaymaklı yoğurt katılır,dilimize biraz fazlaca gelecek kadar tuz eklenir.arzuya göre kekik,kırmızı biber ve çörek otu katılarak birlikte bir bez torbaya konup lavabo kenarında ,balkonda veya neresi sizce uygunsa orada süzülmesi için üzerine ağırlık konarak iyice tekrar süzülmesi sağlanır.
bir iki gün süzdürülür.Torbadan alınan iri portakal büyüklüğünde parçalar kesme tahtası üzerine vuravura küp ya da dikdörtgen prizma halinde sıkıştırılarak şekillendirilir.Olmazsa portakal gibi de kalabilir ama birbirine yapışacak blok olacak kadar dövmemiz şart.
Dayak eşliğindeki geometrik faaliyetimiz de bitince tepsiye veya ızgaraya dizilip üstüne tülbent örtülüp havadar bir yerde kurumaya bırakılır.
devamı ve nasıl yiyeceğimizi de yarına bırakalım .
beni okumaya devam edin anacığım

16 yorum:

MAVİANNE dedi ki...

karadenizli olarak bu soruya ; EVETTTT
yanıtını veriyorum
yengem köy kızıdır o çok yapardı
onda yerdik

ne güzel şeyler yazmışsın
bilgiler vermişsin
teşekkürler

Adsız dedi ki...

Doğu Anadolu'da da KEŞ iyi bilinir.
Türkler, Kürtler, Alevisi Sünnisi herkes bilir.
Ben sevmiyorum çünkü aşırı tuzlu bir şey.

nalan dedi ki...

erdal ali doğuda ki çökeleği diyorsan o yayık ayranının kaynatılıp çökeltilip çömleğe basılması ile olur. keş başkadır.artık marketlerde satılıyor,rastlıyorum.yolun ankaraya düştüğünde sana keşli bir ikindi kahvaltısı ikram edeyim de bak seveceksin

Cocukla Cocuk dedi ki...

ben bilmiyorum Keş i. Fulya karadenizli olarak biliyordur sanırım. Okumaya devam bakalım yarın nasıl yaeniyormuş.

Adsız dedi ki...

iyi akşamlar
nasılsınız, hemşeri sayılırız ben de ankara kızılcahamamlıyım.
Keşi de çok severim .belki ben de yöresel konularda bişeyler yazmalıyım.ama sizin kadar güzel anlatabilir miyim bilmiyorum.

merkas.blogcu.com

3prenses dedi ki...

biliyorum ama bizde adı farklı.kurut denilir bizde.erzincan şivesiyle gurut.

Gülen Tezer dedi ki...

Nalan abla, ben Safranbolu'luyum ve keşi biz de biliriz.Detay verip anlattığın için sağol.
Seni izlemez olur muyuz ablam?

Adsız dedi ki...

Hayır karıştırmadım. Çökelek başka. Keş iyi biliyorum büyükçe sabun kalıpları gibi olup taş gibi sert oluyor. Benim tuzla hiç aram yoktur. Yemekleri tuzsuz yerim. Tuzsuz lezzeti olmayan yemeklerde bile tuz olmasa farketmem ama fazla tuzlu yemeklerden aşırı rahatsız olurum yiyemem. Allah vergisi bişey. :) Onun için hayatımda bir kere keş gördüm sonra hiç aramadım. Ama siz nasıl hazırlıyorsunuz kahvaltıda nasıl yeniyor merak ettim inşallah bir gün misafiriniz olmam nasip olur.
Keşi tanıtmanız iyi oldu.
Bizim köylülerin ise bir de keşkek yemeği vardır. Keş ile tuz ile süt veya yoğurt ile alakası yok. Dövülmüş dış kabuğu giderilmiş "yarma" denen buğdaydan yapılır.
Etli veya tavuklu yapılır. Et veya tavuk o kadar çok pişirilir ki etler liflere ayrılır keşkek içinde kaybolur.
Tabağa konunca üstüne biraz kavrulmuş tereyağ konur bu şekilde sıcak yenir.

ben de isterim acık :))) dedi ki...

ramazan günü yaptığın işe bak,olsada yesek diyeceğim ama iyiki yok, susuzluk mahfediyor bide tuz öldürürdü herhalde.
hayırlı ramazanlar

nalan dedi ki...

vaaaay kuzenim de gelmiş,ben de isterim acık demiş,
şermin
birgün de bunu yazayım ne dersin

Adsız dedi ki...

Yazın işiydi anamın keş
Kışın aşıydı babamın keş
Makarnanın düşüydü keş
Lezizdi nefisti kızarmış keş

Soguk suyun tadını aldıran
Somunu sofradan kaldıran
Erişteyi şaha kaldıran
Adamı kırk gunluk doyuran

Anlat ablam KEŞ'i bilmezlere
Keş Bilipde agzina sürmezlere
Atamın azıgı oldugunu gormezlere
Anlat hele KEŞ'i su içmezlere.

Keşli kahvaltı tadı agzımda
Makarnası tütüyor burnumda
Varsa hala kırıntısı torbanda
İkram et kızarmış keş bayramda
Merak etme kardiişin geliyor yolda
:)

nalan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
nalan dedi ki...

nalan dedi ki...
isimsizim, bu yazı için yazılan şiiri ve sahibini adı ile ön sayfaya almak lazım,izin var mı?bayramda bekliyorum ,bayramdan sonra da gerede panayırına gidelim ordan yoğurtları alalım keşleri yapalım.sonra da nalanın evinde keş partisi yapalım(narkotik duymasın)

altun dedi ki...

Bugün yemekhanede Tarık abilerle oturmuş sohbet ederken Tarık abi Kırgısiztan'dan gelen hediye vesilesi ile konuyu Gerede keş'ine getirdi. Konu açılmışken keşin aynı keş olup olmadığı anlamak icin google'dan bir fotoğraf bulup karşılaştırmak istedim ama nafile. Koca internette bir tane işe yarar keş fotoğrafı olmaz mı ? Gerçekten te yok. Hatta aynı problemle benden öncede Gerede'li bir blog yazarı (http://nalanevi.blogspot.de) 10 EYLÜL 2008 de karşılaşmış. o an seyretmekte olduğu yemek programında Karadeniz Ereğlisi olan ahçı-sunucu konuğu tarafından sorulan bu nedir sorusuna cevap olarak "Bu keştir. Gerede'de üretilir ,Karadeniz Ereğlisinde tüketilir" cevabıyla karşılaşınca o ana kadar blog yazarı olmasına rağmen hiç keşten bahsetmediğini hatırlayıp kendisine kızıyor ve o anda keşle ilgili yazı yazmaya karar veriyor. Yazıyı yazıp sonrasında fotoğrafla desteklemek isteyince benim yaşadıgım durumla böylelikle 4 yıl önce karsılaşmış oluyor. Yazı halen blogda fotografsız duruyor. En kısa süre içinde nasip olurda Almanya'dan kalkıp memlekete gidebilirsem en güzel keş resimleri çekip blog yazarı olan Gerede'li hemşerimle paylaşacagım.

nalan dedi ki...

Sevgili Altun,
Biraz önce spamları kontrol ederken bir çok yorumum ve bana yazılan yorumların spam zannedildiğini farkedip inceledim ve yorumunu gördüm.
Haklısın ,bu aralar keş yapmayı da yemeyi de unuttum. Adını tıkladım bir bloga ulaştım ama hareket yok. Madem hemşehriyiz yazışalım nalanguler@gmail.com yazmanı bekliyorum.

Adsız dedi ki...

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your nalanevi.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com