9 Ocak 2009 Cuma

şişe elbiseleri ve kermes sonuç bildirgesi


İstanbulda on marifetlilerle buluşmamız sırasında birlikte neler yaparız diye düşündük.Kermeslere katılmaya karar verdik.Önümüzde yılbaşıvardı yılbaşı kermeslerine katılalım dedik.Ben ankarada onlar istanbulda fuar ve kermesleri yokladık.Fuarların ücreti bizi aşar ,elimizde de fazla iş yok dedik kermeslere baktık.Ben 6 yıl önce kaatı sanatını tanıtmak için katıldığım Amerikan Kültür Merkezine başvurdum yedeğe alacaklarını bildirdiler;Semyıl da istek vakfına bakmış,onlar da bayramdan sonra yanıtlarız demiş.Bu durumda biz de ne yapacağımızı bilmediğimizden beklemeye başladık. Bana kermesten haber vermeği unutmuşlar,son gün bize parayı yatırmadınız vaz mı geçtiniz demezler mi? hemen arkadaşlarla mailleştik...zaman çok az ama olsun bir deneme yapalım kararı alınca başladık hazırlanmaya.
Ben kızımla beraber yılbaşı için içki şişelerine elbise yapmaya başladım.
yoğun bir kaç gün çalışma ile elbiseleri tasarladık,kalıplarını hazırladık,seri üretime geçtik.



Elimizde birbirinden güzel 8-10 model oluştu.Eldivenler ve bisikletlerimiz de vardı..
daha ne olsun dedik.




İstanbuldan Semacığım lavanta dolu sevimli bebeklerini,

iğne oyası yaka iğneleri ve minik panolarını ,bence çok iyi bir buluş olan kadeh yüzüklerini hazırlamıştı.
Güldenciğimde bence bir geri dönüşüm harikası olan plastik dantellerle süslenmiş not defterlerini,ayraçlarını ,yine dantelle kaplanmış bileziklerini hazırladı.

Bir de benim çok beğendiğim boncuk bilezikleri vardı ;galiba peyote tekniği ile hazırlanmıştı.


Serapcığım,Dalyanda boş durmamış çok uyumlu renklerle örülmüş çiçekleriyle yün ve polar kumaşları süsleyerek yaptığı şallarını ,örgü etol ve berelerini yolladı.Bir önceki yazımdaki resimleri tıklayıp büyüterek herbirini inceleyebilirsiniz.
Eveeet bu hazırlıklarla başlayan kermesimiz 7 gün sürdü.İlk ziyaretçiler stand sahipleriydi.Bol bol birbirimizi överek onore ettik.Arada 6yıl önceki kermesten tanıdığım eski dostlarla kucaklaştık,sohbet ettik .
Satış mı? maalesef satışlar çok durgundu.Ziyaretçiler bakıp bakıp gidiyordu. Sadece bir stand vardı ki bariz şekilde işliyordu.
merak ettiniz değil mi? bu stand ne bizim onmarifet logolu ;4 arkadaşın güzellikleri ne de diğer ;ebrudan keçeye,reçelden takıya ve bunun gibi büyük emeklerle yapılmış işlerini oldukça da uygun fiyatlara satışa sunan diğer arkadaşların standıydı.
bu stand baştan sona hazır ,muhtemelen çin malları ile dolu kazaklar,şallar vb.gibi sentetik hammaddeli ürünler satan benim de yan tarafıma isabet ettiği için devamlı sınır tecavüzüne maruz kaldığım yan satanddı.
Bir hayli satış yaptı. müşterilerini satış sonrası dış kapıya kadar lafa tutarak ve hiç bir standa uğramamalarına özen göstererek uğurlayan bu stand sahibi iki bayan sergi salonundaki arkadaşlarımızın hepsinin sevgisini !!!!kazandılar.
Bizim standdan kermes boyunca 4 iğne oyalı yaka iğnesi,2 kadeh yüzüğü ,3 dantel kaplı defter 1 ayraç ve 3 bisiklet ile 2-3 şişe elbisesi satıldı.
Onmarifetten sevgili arkadaşımız neduk Marmaristen gelerek bir atkı alıp standımızı şenlendirdi.
Tahmin edeceğiniz üzere toplam satışımız maalesef ödediğimiz kermes ücretini neredeyse ancak karşıladı.Ben 25-26 aralıkta istanbul kermesinin sonucunu öğrenince rahatladım.Çünkü orada da durum benzer şekilde gelişmişti.tersi olsaydı ben kendimi suçlayacak ve satışta yanlış yaptığımı düşünecektim.
Bu durumu arkadaşlarımla ve çevremle konuştuğumda ;insanların kermeslere doyduğu sonucuna vardık.Herşey o kadar bollaştı ki cazibesi bitti,el emeği de zaten ülkemizde hiç bir zaman hakettiği değeri bulmadı.İnsanların, krizi bahane ederek alışverişten vazgeçtiğini düşünüyorum.Krizin varlığı bir gerçek ama bizim hedef kitlemiz ve kermes ziyaretçilerimiz krizin direkt muhatabı değildi.
Kültür Merkezi kantininin ve hazır malların satıldığı standın ful işlemesi de bize el emeğinin fabrikasyona yenik düştüğünü gösteriyor bence .
Vesselam durum budur...
konuyu irdeleyen yorumlarınızı merakla bekliyorum

9 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, cok üzüldüm kermesinizin durgun olmasina.
Insanlar iste degisiklige kosusuyorlar, kalmadi öyle el emegine deger. Insallah diger kermesiniz daha güzel degerlendirirsiniz, demek kolay ama nasil bende bilmiyorum. Burda da yarin kermes var, ama ben atesler icinde yatiyorum gitmeye halim yok. Hani kiza bir iki tiglanmis havlu patik alirdim diyorum, sevgiler....

ufuk dedi ki...

selam,
bence el emeginin degeri hiç bir şekilde ölçülemez.dezavantajı ise şu;herkes bende yapabilirim diyerek yaklaşıyor.kısacası model çalıyor:))
yinede verilen emek karşılıksız kalmaz. moralinizi bozmayın........sevgiler

3prenses dedi ki...

şişeler çok güzel olmuş.evet el emeği riskli iş.örnek alıp ben yaparım diyo insanlar.

berkbuket dedi ki...

dejavantajımız bu nalancığım diğer arkadaşların söylediklerine katılıyorum. bizim hanımların hepsi marifetli napalım. genede çok hoş bir iş yapmışsınız.

embir dedi ki...

aa üzüldüm ablacım ya, o kadar emek boşa demek ki, yaptıklarımızı zaten hediye ediyoruz birazda para kazansak hoş olmaz mı? Ahh çinliler ahh

nalan dedi ki...

Benim üzüntüm el işinin fabrikasyona yenilmesiydi.Çünkü fiyatlar düşürülmüştü.Çin mallarından daha pahalı değillerdi.

Ben örnek alınmasına da hiç karşı değilim.soranlara hatta incelediğini farkettiklerime yapım konusunda birifing bile veririm seve seve...
insanlar tükettiklerinin yarısı kadar bile olsa üretsinler isterim.
dünyayı hızla çöplüğe döndürerek tüketiyoruz .bir poşet bile iki kez kullanılabilirse kârdır.
inşaallah çok geç olmadan farkına varırız

cicibici bişeyler dedi ki...

El emeği her zaman daha değerlidir,ayrıca çok muhteşem emek verilmiş işler bunlar,Şişe elbiseleri çok hoş,ellerine sağlık Nalan ablacım,sevgiler.

sesiber dedi ki...

Bir de el emeğini tarif eden tipler vardır ya, el emeğiyle yapılan birşeyin güzelliğini, işçiliğini vurgulamak için "hazır gibi olmuş" diye iltifat!? ederler, bu tipler hazır ürünlere yönelir hep bu yüzden. Oysa el dikişindeki bir sapma, bir parmak izi bizim gibiler için ne değerlidir, ne duyguludur bir anlasalar onlar da paha biçemez.

SEMYIL dedi ki...

hayret ettim nalancım.
bu gün blogunu ziyaret etmek için
girdiğimde "kermes" ile ilgili
yazına gönderdiğim yorumlarım
çıkmamış. nasıl da detaylı yazmıştım.halbuki.
şimdi kısaca yaptıklarımızın resimlerini görünce çok mutlu oldum.kokoş bebeklerimi,senin şişe
elbiselerini,esinselin bileziklerini birkez daha sevdim.
elbet bu emeklerimizin karşılığını alacağız birgün. ben pes etmiyorum. UMUDUM DEVAM EDİYOR.sevgiler güzel arkadaşım.