12 Mart 2009 Perşembe

Eşşek



EŞŞEK DEYİP GEÇMEYİN

Her ne kadar insanoğlu türlü akılsızlıkları eşşeklikle nitelendirse de en güzel gözlere sahip bu sevimli hayvan, yerine göre çoğu insandan daha akıllıdır...
Eşek, iyi bir yol mühendisidir: Yokuşları en fazla yüzde yedi eğimle ve kısa mesafelerde virajlar alarak çıkar. Dediklerinde. .. ben de inanmamış ve nivelman yaptırmıştım (topoğrafik aletle ölçüm). Sonuç şaşırtıcıydı: %7.
Hani bu konuda çoğumuzun bildiği meşhur bir Kayseri fıkrası vardır:
1950'li yıllarda Amerikalı mühendisler gelmiş türkiye'ye. Bir kısım imar çalışmalarına rehberlik ediyorlarmış. O zamanlarda yol güzergâhını belirleyecek alet yok, eleman yok.
Nafı'a mühendisleri eşeği yokuşa sürüyorlar, arkasından, elemanlar şeritmetre çekiyor ve eşeğin ayak izlerine kazık çakıp istikamet belirliyorlarmış. Bunu gören Amerikalı mühendis, pratiği kavrayamamış ve sormuş:
- Ne yapıyorlar böyle?
- Rampada yolun güzergâhını belirliyorlar.
- Anlayamadım?
- Eşek %7 eğimin üstüne çıkmaz, biz de eşeğin izinde kazık çakıp rampada yol güzergâhı belirliyoruz.
Deyince Amerikalı katılarak gülmeye başlamış. Yatışınca da sormuş:
- Peki, eşek bulamayınca ne yapıyorsunuz?
Kayserili bozgun... cevap vermiş:
- Amerika'dan mühendis getirtiyoruz.
Teşekkürler Şener
(mail ile geldi)

9 yorum:

Ayca Karaoglan dedi ki...

Nalan abla'cım bu fıkrayı ilk defa okudum. Eşeğin böyle bir özelliği olduğunu bilmiyordum. Sadece en güzel gözlü hayvan diye bilirim, herkes gibi :) tşk paylaşımın için...

nrhnmrl dedi ki...

harika amerikalılarla ancak böyle dalga geçiyoruz işte sonra canımıza okuyorlar sağol nalan abla çok güzeldi :=)güldürdün beni allahta seni güldürsün .

Adsız dedi ki...

çok güldüm bir kayseri'li olarak,
sevgiler.

GeCe dedi ki...

evt bunu biliyordum hayvanların doğal yetenekleri muhteşem

Sibel GÖZ dedi ki...

fıkrayı duymamıştım hiç çok güzeldi...hayvanların farklı doğal yeteneklerini duymuştum..amerikalıya güzel bir ders olmuş:))
paylaşımına teşekkürler
sevgiyle...

Delfina ; dedi ki...

nalan teyzecim size bi mail attım,sevgiler...

e. t. dedi ki...

çok hoş gerçekten.
yaratılan her şeyde bir tek şey okunuyor işte.
Darvin amcaya sormak lazım;
-eşşeğin içine bu programı kim koydu? diye.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Nalan Ablacım çok saol paylaşımın için gerçekten yaradanın yarattığı herşeyin bir hikmeti var.Madem konumuz eşek ben de bir tarihçi olarak sizlerle;

Sadrazam, Kıbrıs`a ziyarete gidecektir; şair Eşref`e ne istediğini sorar. Eşref de: `Efendim, duyduğuma göre Kıbrıs`ın eşekleri pek ünlüymüş, gelirken bana bir eşek getirin` der. Sadrazam, eşeği getirmeden adadan döner. Eşref`i görüce `Seni gördüm eşek aklıma geldi` der. Eşref, altta kalmaz. `Önemli değil efendim, siz geldiniz ya ` diye karşılık verir.

Adsız dedi ki...

Güzelmiş, demek eşek yapamayınca Amerika'dan mühendis getirtiyorlar