10 Mart 2009 Salı

Süüüüütçü Süt meselesi 2



Süt üzerine yazdığım yazıya Çocukla çocuktan gelen linke baktım.Yazıda ve yorumlarda ilginç noktalar var.
Bence beslenme konusunda da diğer konularda da biraz geniş davranıp içgüdülerimizi ,vucudumuzun istekklerini dikkate almak daha yararlı olur.
Tabii yerleşen yanlış beslenme alışkanlıklarımız konu dışı.
Aşırı tatlı yeme ,gazlı içecekler vb gibi.
Bizim Ertuğrul tatlı ve tuzlu ile tanışmadan aylarca yaşadı.
Mamaları bu iki lezzet dışardan eklenmeden hazırlandı.Kızım da sizlerin birçoğu gibi maşaallah çok takdir ettiğim biçimde ;oğlunu özenli ve bilinçli besledi.
Geçenlerde artık 1yaşını geçti deyip ağzına minik bir parça çikolata vrdim.Yedi ama tekrar uzattığımda istemedi.Sanırım bir dilim yaz domatesini çikolataya tercih ederdi :)

demem o ki,canımızın istediği ile aklımıza yatan ve de en az 20 yıldır denenip zararı saptanmayan beslenme davranışlarını seçmek bana mantıklı geliyor.
Yazıya gelen yorumlar ilginç dedim ya bakın mesela bu;tabii siz bu araştırmanın doğruluğunu araştırmalısınız
"Pottenger’ in Kedileri
1930'larda Dr. Francis M. Pottenger, pastörize ve çiğ sütle beslenmenin 900 kedi üzerindeki etkilerine ilişkin 10 yıllık bir çalışma yürüttü. Bir grup yalnızca çiğ süt alırken, diğer grup aynı kaynaktan alınan pastörize sütle beslendi. Çiğ süt içen grup kuvvet bularak büyüdü, hayatı boyunca sağlıklı, aktif ve canlı kaldı ama pastörize sütle beslenen grup kısa süre sonra durgun, sersem ve normalde insanlarla ilişkilendirilen kalp krizi, böbrek yetmezliği, tiroit bozukluğu, solunum rahatsızlıkları, diş kaybı, kemik zayıflığı, karaciğer iltihabı gibi kronik yozlaştırıcı rahatsızlıklara karşı savunmasız hâle geldi. Ama Dr. Pottenger'in en çok dikkatini çeken ikinci ve üçüncü nesillere olanlardı. Pastörize sütle beslenen grubun yavrularının hepsi pastörize sütten kalsiyum emiliminin olmadığını gösteren zayıf ve küçük dişler, kalsiyum eksikliğinin açık ifadesi olan güçsüz kemiklerle doğdular. Çiğ sütle beslenen grubun yavruları ebeveynleri gibi sağlıklı kaldı. Pastörize sütle beslenen grubun üçüncü kuşak yavrularının birçoğu ölü doğarken, kurtulanlar ise kısırdılar ve üreyemiyorlardı. Çiğ sütle beslenen grup soyunu sürdürürken, pastörize sütle beslenen grupta dördüncü nesil olmadığı için deney bitmek durumunda kaldı.
Kaynak: inrernet Turgay Ayder / 13 Ocak 2008 15:03"

Çocukla çocuk bu konuda bir link daha gönderecek.Onu da yayımlayacağım bu önemli konuda fikir ve bilgi paylaşmak isterseniz sayfamız emrinizde.
link geldi baktım siz de bakmak isterseniz....teşekkürler çocukla çocuk.

4 yorum:

3prenses dedi ki...

nalan ablacım bu konu benimde kafamı çok karıştırıyor ki geçen gün yaptığım pudingle pastörize süt devrini kapattım artık. yoğurt için sütçüden alırım süt.onunla 1 paket puding pişirdim.3 çocuk olunca evde az göründü gözüme 1 paket daha yaptım.onuda paket sütle.aynı marka puding.ikiside çok farklı oldu.şaşırdık.renkleri tatları.tabi sütçüden aldığım sütle yaptığım çok güzeldi.birde paket sütle yaptığım sulandı gibi garip bişey olmuştu.ben bu pudingleri çevremdekilere anlatınca herkes artık paket kullanmadığını söyledi.

Sibel GÖZ dedi ki...

nalan ablacığım ...ben annanemin ineklerinin sütünü hiçbir marka süte değişmem.. köyümüz yakın olduğu için sıksık getiriyorum.o kaynatırken ki kokuyu hiçbirşeye değişmem..ama şu varki pastorize süt içen çoçuklar çiğ süt diyeyim o sütü severek içmiyorlar başta oğlumda içmiyordu zor zahmet içirdim..şimdi içiyor...sevgiyle:)

MAVİANNE dedi ki...

önemli tabi çocyuklarımızın beslenmesi

malesef kötü bir zamandayız

serada olan sebze ve meyveler her mevsim varlar

yaz kış meyvesi ayrımını yapamıyor çocuklar artık

sağlıklı günler diliyorum ertuğrula ve diğer tüm çocuklara

Cocukla Cocuk dedi ki...

Nalan Abla, Bahsettiğimiz yazıyı buldum, sevgili uğurböceklerimin bir yazısı linki ekliyorum.
http://karyamvedamlam.blogspot.com/2009/01/st-konusu-ama-hangisi.html