22 Ekim 2009 Perşembe
KESTANE Kebap Yemesi Sevap
Eve döneli kızım ve ben habire boğaz peşindeyiz.Los Angeleste yokluğunu hissettiğimiz yerel tadlarımızın daha bir kıymetini bilerek içine düşüyoruz.
Eh mevsimin geregi hurma,ayva ,kestane derken kestaneyle samimiyeti birhayli ilerlettik ki dün gece eşim kabuk yığınına bakarak hastalanacağımızı söyledi.
Benim öyle bir kaygım olmasa da aklıma düştü ve kestanenin yararlarını araştırdım.
Gıdacılar net te şu bilgileri buldum.
• Besleyici olmasından başka faydası saymakla bitecek gibi değil
• Kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç ateş düşürüp sinirleri yatıştırıyor.
• Meyvesi kasları kuvvetlendiriyor, kan dolaşımını düzenliyor.Bedenin ve zihnin yorgunluğunu gideriyor,kansızlığa çare oluyor.
• Şeker,protein,yağ,sodyum ve potasyum içeriyor!..Kestane birçok hastalıktan da koruyor insanoğlunu..
• Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı, hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor.
• Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor. Çünkü 100 gramında 500 mg potasyum bulunuyor. Fosfor,magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor.
• Taze kestane limonun 100 gramı kadar C vitamini içerir. Kestane’nin 100 gramında 200 kalori bulunuyor.
• Kış mevsiminin olumsuz şartlarına fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiridir.
• Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor.
• Balla karıştırılmış kestane püresi ise özellikle iştahsız çocuklara öneriliyor.
Hatta glüten yememesi gereken çölyak hastaları için çok önemliymiş.Gluten içermediği için hamur işlerinde buğday unu yerine kestane unu kullanılarak çölyak hastaları tarafından tüketilebilirmiş.Üstelik kestane unundan yapılan hamur işlerinin lezzetide oldukça güzelmiş.
Bu durumda biz akşamları bugün suda mı fırındamı diye tartışarak kestane yemeğe devam ediyoruz,kilo almamak için Ebru ile pilatese de ve Batıkent parklarındaki egzersiz aletlerine doğru akşam yürüyüşü yapmaya gayret ediyoruz.
__________________
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum:
Afiyet olsun Nalan bacım. Çok severim kestaneyi ama şu ara kendimi diyete çektim. Yok öyle kestane mestane. Salata, ot, çöp yiyorum, bakalım ne olacak halimiz. Ev halki iyidir umarım, hepsine selam ve sevgi...
Bana kestanenin faydalarını yerine zararlarını anlatsan da yerim.Adını duyunca zincir kemiğim titrer.Kızılay'da yürürken kocamı çaktırmadan kokunun geldiği yere doğru ittirmeye başlarım.Hemen uyanır.''Kestaneci mi gördün?''
Zararı deyince aklıma geldi.Ağabeyim ilk kez evden ayrılıyor, üniversiteye gidiyor.Yapılacak bütün tembihler bitmiş.Babam durdu durdu, son tembihini yaptı.''Kestane yerken nefesine dikkat et'':)))
Afiyet olsun Nalan hanım
Valla sefanız olsun.
Kestaneyi sevmeyen yoktur herhalde..
<:))
Tam tabakta kalan son birkaç tanenin kabukalarını soyarken yazını gördüm. Her akşam her akşam her akşam yiyoruz. Başka şey olsa üşenirim, kestane kesmeye hiç üşenmiyorum. Biz suda sevmiyoruz, fırında yapıyorum ben. Bir de şu eskiden olan kapaklı ızgaralar vardı, komşularım ondan aldılar sırf kestane yapmak için. Çok çabuk pişiriyorumuş.
Mineral içeriyormuş ama bana hala sürekli kramplar giriyor.
Zararı şişkinlik yapması ve yüksek kalorisi sanırım.
Bu yıl da çok bol kestane.
krstaneyi ben de çok severim,
afiyet olsun,
sevgiler.
Bana ikram edilmeyen kestane mi?
Ama kestane şekerinide unutmayalım. Hele bir de çikolatalısını bile yaptılarki. AİYETLER OLSUN, SEFANIZ OLSUN
sevgili kestanesever arkadaşlarım,Bu akşam kestanenin son bölümü fırınlanacak,
hepiniz buyrun.
Gülen buradan yanıtı almış oldun.Kestaneyi gece yapıyoruz.İlkokul dergilerimizdeki soba üstünde kestane resmini hatırlayınız.
nedukcuğum babana çok güldüm.yalnız güldüm evdekilere küsüm onlara netten alıntı yapmıyorum oh olsun duymadılar ,gülmediler...
laleciğim kestana şekeri pek elimize geçmiyor da ondan unuttuk.Gönderen olursa yeriz icabında:)
Yorum Gönder