26 Temmuz 2010 Pazartesi

Anneannem ve Berat Kandili Anısı

Berat gecesi; çocukluğumda anneannemden duyduğuma göre bir yıllık hesabın görüldüğü ve belgenin elimize verildiği bir geceymiş.
Günah ve sevaplarımızı kapsayan bir nevi karne bu gece elimize teslim edilirmiş.
Sevabı çok olanların beratını sağ eline ,günahkarların ise sol eline verilirmiş.
Anneannemle beraber geçmiş borç namazları kılar mevlit dinler ve uyurken de "beratını sağ elinden alanlardan eyle bizi diye dua ederdik.Uyanınca ilk işim hangi elimin kapalı olduğuna bakardım.

Anneanneciğim çok temiz kalpli bir insan ve müslümandı...Allah kabrini nurla doldursun.Bildiklerini paylaşmayı sever sadece bildiklerini değil kendinin olan herşeyi de cömertce paylaşırdı.
Bir berat kandilinde İstanbulda yeğeninde konukken mahalledeki genç hanımlara bu gecenin faziletini anlatmış ,onlar da anneannemle beraber geçmiş namazlar kılmışlar ve ertesi günü de Sarıyer sırtlarında piknik yapmaya sözleşerek ayrılmışlar.
5-6 kez 5 vaktin kazası 100-120 rekat namazı kılan gençler ertesi gün her tarafları tutulmuş kalkınca yataktan kıs kıs gülmüşler;acaba Fatma Hanım Teyze bu gün pikniğe giderken kimin sırtına binecek diye kıkırdamışlar.
Oysa anneannem rahmetli ufacık vucudu ile çevik adeta bir keçi yavrusu gibi kıvrak hepsinin önünde yürüyormuş.
Anneannemin namaza alışkın vucudunun performansını hesaba katmadıklarından işin sırrını beratını sağ elinden aldığına yormuşlar...
Rahmetli bu anıyı her berat gecesinde çok keyifle anlatırdı.
Ben de bu geceyi anneannem kadar hûlûs-u kalple olacağını sanmasam da onun gibi geçirmeye çalışırım.
Kendim ve ailemle beraber dostlarım ,arkadaşlarım,kardeşlerim ,akraba ve komşularım velhasıl hepimiz için iyi ve güzel şeyler dileyerek dualar ederim.
Bu dualarımın biri de yine rahmetli Mehmet Demirci eniştemin bana öğrettiği kadir gecesi duasıdır

"Ya rabbi sen affedersin,
affı seversin,
Muhammet Ümmetini ve bizi de AFFET

Bütün ölmüşlerimize rahmet ,bizlere esenlik ve sağlık,memleketimize huzur barış ve HAYIRlı günler dileyerek BERAT GECENİZİ kutluyorum

4 yorum:

Banuca dedi ki...

Nalanım, büyüklerimiz bize ne kadar güzel şeyler öğretmiş değil mi... Dini konularda hiçbir şekilde zorlayıcı olmadan, güzel dinimizin güzelliğini önümüze sermişler. Oysa şimdilerde güzel dinimizi ne hallere soktuklarını görüyor, duyuyorum ya, çok üzülüyorum.
Hayırlı kandiller, Allah hepimizin dualarını kabul etsin, nice kandillere sağlıkla erişmek dileğiyle....

Sibella dedi ki...

İyi kandiller Nalan ablacım, sevgiler :)

www.sendepisir.com dedi ki...

Nalan Hanım hayırlı kandiller diliyorum, Allah tekrarını nasip eder inşallah. Banu hanıma aynen katılıyorum, sağlık ve mutlulukla kalın.
www.sendepişir.com

haykırış dedi ki...

Sevgili Nalan Öğretmenim,
Sağlık ve huzur dileklerimizle kandilinizi kutluyor sonsuz saygılarımızı sunuyoruz.
Haykırış ve Eşi