11 Kasım 2011 Cuma

Homeless-EVSİZ


Amerikada geçirdiğim üç ay boyunca en çok ilgimi çekenler evsizlerdi.
Onlardan bir tanesi,resimdeki ile hemen hergün karşılaştım ve arkadaşlık bile ettim
Burada da anlatmıştım
Tüm varlıklarını bir market arabasına sığdıran saçları keçeleşmiş,hırpani kılıklı ama bakışlarında çözemediğim derin anlamlar taşıyan bu insanları merak ederdim.

Bu gün ise evsizlerin yaşantısını deneyen genç bir yazarın İbrahim ALTAY'ın EVSİZ adlı kitabından söz etmek istiyorum.

O benim damadım
Ucla da yoğun bir dil eğitiminde olan damatla türkçe konuşması eğitimini aksatacağından mümkün olduğunca az ve kısa cümlelerle konuştuğumuzdan bu konuyu da konuşamamıştık.
Bir ara ''dönüşte onları yazacağım o zaman okursunuz anne''dediğinde ciddiye almamıştım.
Gerçekten de döndükten sonra USASABAH ta dizi olarak yazdığı zaman hayretle okudum. Bir süre evsizler gibi yaşayabilmek için kılık değiştirmesi,elbiselerini kirletip kokması için garajın arkasına gömmesi,üstüne bira vs dökmesi beni güldürse de bu deneyimleri yaşarken hem onların ruh halini ve yaşama koşullarını anlatması hem de yoksunlukların insan ruhunda yarattıklarını "Kitaplarda gördüğümüz kelimelerin sözlük anlamlarına aşinayız belki ama o kelimelere ruh veren, anlamları ete kemiğe büründüren hakikatlerin çoğuna ne kadar yabancıyız...'' diyerek ifadelendirmesi beni uzun uzun düşündürdü.
Ben ,okurken evsizlerin yaşamı hakkında merak merak ettiklerimi öğrenme fırsatı buldum hem de sıradan bir yaşantıdan sıyrılıp hiç olmaya adım atınca değerini bilmediklerimizin hayatımızdaki önemini hatırladım.
Yarın ;Sabah Gazetesinin Cumartesi ekinde çıkacak olan Tuluhan Tekeli ile röportajını merakla bekliyorum.

13 Kasım günü saat 15.00te de Tüyap 30. ULUSLARARASI İSTANBUL KİTAP FUARI'nda imza günü var. Yolunuz fuara düşerse damadıma selamımı götürmeyi unutmayın olur mu:))



İyi bir okuyucu olsam da , önerirken profesyonel bir kitap eleştirmeninin kitap hakkındaki fikirlerinden bir paragraf almadan geçemedim.

(USASABAH)Ragıp Soylu
http://www.usasabah.com/KulturSanat/2011/11/05/ibrahim-altayin-usasabah-yazilari-roman-oldu''
derken aşağıdaki cümlelerle kitabı tanımlamış
''İbrahim Altay'ın kitabı Evsiz, işte tüm bu talihsizliklerin ve basiretsizliklerin tersinin de mümkün olduğunu gösteren bir macera. Kitap, yabancı bir memlekette dilini yeni öğrendiği insanların arasında sefilce yaşamayı tercih etmiş bir kişinin dahi yaşanabilecek güzel bir hikayesinin olduğunu gösteriyor. Eser, kapak tasarımında da arzı endam eden o hoş çizgisini sonuna dek koruyor. Zaman zaman kendinizi gülümserken, zaman zaman da hiç beklemediğiniz anda karşınıza çıkan bir cümleyle düşüncelere dalarken buluyorsunuz.''

27 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Damat beyi kutluyorum.
En kısa zamanda alınacak ve okunacak.
Sevgiyle:))

nalan dedi ki...

Teşekkürler Leylakcığım,damada ileteceğim:)

okuyan dedi ki...

Banklarda, parklarda, sokaklarda kendilerine bir yaşam kuran evsizler benim de çok ilgimi çekerler. Minik bir bebekken hayatın onları buraları sürekleyeceğini bilmeyen insanların hangi şartların ve yaşanmışlıkların sonucunda bu hale geldikleri, aileleri, akrabaları, yakınları olup olmadıkları, duyguları ve düşünceleri beni hep ilgilendirmiştir. O yüzden damadınızın bu araştırması çok ilgimi çekti. Pazar gününe kadar adada olduğumuzdan -ve Sedefteki tek bakkalımızda çoktan kapandığından, Büyükada'ya da geçmeyeceğimizden- gazete röportajını okuma şansım olmayacak ancak eve döndükten sonra mutlaka kitabını edineceğim.
Damadınızı gönülden kutlarım.
Sevgilerimle.

okuyan dedi ki...

Eklemeyi unutmuşum;:) Kapak tasarımı da çok yaratıcı ve güzel olmuş.

nalan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
nalan dedi ki...

okuyancığım,desene iyice mahrumiyettesin aynı ben gibi...Ben de tabanvayla ulaşmak zorunda olduğum için kıpırdayamadığımdan (tembellik maluliyeti:)
Yarın gazeteyi ancak akşama görebileceğim Ama sabah cumartesi ekini internetten okuyacağım sen de öyle yapabilirsin

Ipek dedi ki...

Ne kadar ilginc bir deneyim lmustur kimbilir. Damadinizin yazdiklarini cok merak ettim simdi. Yarin internet gazetesinden okmak istiyorum ben de. Kimbilir ne hikayeler gomuludur o kose baslarindaki insanlarda..

nalan dedi ki...

acai_berry,teşekkürler ,ropörtajı okuyunca umarım kitabı da okumak isteği duyacaksın:)))

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

öncelikle damadınızı tebrik ederim Nalan hanımcım.bende yarın gazeteyi alıp okuyacağım inşallah.(unutmazsam hada safhada bir unutkanlıktır gidiyor)geçen aylarda yabanca bir yazarın yazdığı gerilim romanı okumuştum.öldürülenler hep evsizlerdi.ara ara evsizlerin duygusal hayatından ve geçmişlerinden bahsediliyordu.çok etkilenmiştim.seçimlerimi<zi bizi nereye götürdüğünü en çok kendimiz biliriz değil mi?

Şirince Tatlar dedi ki...

ilgi çekici bir konusu var bu kitabın okumak isterim, damat beyin emeğine sağlık diyelim o zaman:)

nalan dedi ki...

Alanay,çok teşekkür edrim.Evsizler benim de hep merakımı çekti.Onların serseri olmayı seçmelerinin bizdeki hiçlik kavramı ile ilgisi olduğunu sanıyorum. benim tanıdığım homeless öyle biriydi .Dil bilip konuşabilmiş olmayı çok isterdim doğrusu.

nalan dedi ki...

şirince tatlar,
teşekkür edrim.
Okuduğunda fikrini öğrenmeyi çok isterim:))

Banuca dedi ki...

Böylesine bir deneyimle yazılmış kitabı buralarda bulabilirsem mutlaka okumak isterim...
Böyle bir damada sahip olduğun için seni, başarılı bir kitap yazan damadını da nezdinde kutluyorum :)

nalan dedi ki...

Banucum sağol,damat okuyunca memnun olacak yorumlarınızı.
Kutlamalını kabul ettim,seni de öptüm

AslıASLI dedi ki...

Mutlaka alıp okucam Hocam. Konusu çok ilgi çekici. Eger gidebilirsemde kitap fuarında imzalatmak isterim :)

Unknown dedi ki...

Merha Nalan hanım,iyiki bu geç vakitte uğramışım dedim.Gerçekten,çok ilgi çekici bir kitap hazırlamış damadınız.Hatırlarmısınız bizim buralarda da kışları donarak ölen bir çok evsizleri haberlerde görürdük ve hatta belediye onları toplayıp bir okulun spor salonlarında kalmaları için yer hazırlığı yaparlardı 3-5 gece için,sanki büyük marifetmiş gibi...Ben bu kadarını hatırlıyorum.Daha sonra havaların ısınmasıyla o evsizler nereye gider tabiki,hiç birimiz bilemeyiz.
İnşallah bu kitap ülkemizin en büyük sorununa ışık tutar, insanlık namına düşünürüz.Ya da Devlet'in ilgisini çeker.Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

fiamma dedi ki...

Alına ve okuna can. Benimde merak ettiğim bir konu homelessler hele ki bu dünyanın içine girip gözlemlemek ve bunu kitaba almak bir gazetecilik başarısından da öte. Damadını şimdiden yürekten kutluyorum.

nalan dedi ki...

Aslıcığım,inşallah gidebilirsin fuara.Benim damat da blog arkadaşlarımdan birini tanımış olur:)

nalan dedi ki...

Sibelciğim, bütün bunlar sosyal yaralar aslında. Ama oradakilere halkın belli bir tepkisi yok. Biz oradayken şehiriçi otobüslerinde evsizin birinin sırtında fare dolaşıyormuş. sırt çantasında ikamet ediyordu herhalde:))Kimse tepki göstermemiş. Biizde olsa otobüsten aşağı atarız. hatta belki almazlar bile.
''İnşallah bu kitap ülkemizin en büyük sorununa ışık tutar, insanlık namına düşünürüz.Ya da Devlet'in ilgisini çeker.''demişsin inşaallah diyorum.

nalan dedi ki...

fiammam,sağol güzel şeyler yazmışsın. Olay bana da çok ilginç gelmişti ilk duyduğumda inanamadım bile:))

nalan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
nalan dedi ki...

gazeteye ulaşamayanlar için röportajın linki
http://www.sabah.com.tr/Cumartesi/2011/11/12/insanin-evi-kendisidir
Benim gazetem akşam gelecek.İntten okudum,yazıya da ekledim.

okuyan dedi ki...

Bugün evimize döndük:) Ama gazeteyi kaçırdığım için netten okudum. Öncelikle damadınıza geçmiş olsun. Hayli tehlike atlatmış ve sağlık konusunda sıkıntı yaşamış. Sanırım gözü kara bir yapısı var. Herkesin cesaret edip kalkışabileceği bir iş değil çünkü. O yönüyle de fazlasıyla tebrik edilmeyi hak ediyor.
Röportaj bu kadar ilgi çekici olmuşsa eminim kitap çok daha enteresan bilgiler barındırıyordur. Mutlaka edinip okuyacağım.
Sevgilerimle.

nalan dedi ki...

Okuyanım,evine hoşgeldin diyeyim o zaman.
Rahat ve mutlu bir kş geçirmen dileğiyle

okuyan dedi ki...

Çok naziksiniz. Teşekkür ederim.
Güzel dilekleriniz tüm ülkemiz için geçerli olsun inşallah.
Sevgilerimle.

okuyan dedi ki...

Hayli geç oldu ama dün kitabı nihayet alabildim:))
Mutlu pazarlar ^-^

nalan dedi ki...

Okuyanım,iyi okumalar o zaman :))