10 Nisan 2012 Salı

Paslanan metal aparatı kurtarmak

Sevgili süpürgem Delphini bahar temizliği bakımına soktum.Hortumunu ,borularını temizledim. Fırçalarını derken günlük süpürme aparatımı söküp içindeki toz vb katmanlarını alırken hafifçe paslandığını gördüm.
Emektar en az 15 yaşında falan ne zaman aldığımı bile unuttum. Suya çekim ve suyu çeken sistemli olduğu için paslanmaya başlaması temizlenmesi gerektiğini gösterdi.
Laf aramızda bunca yıldır elim ayağım ve mükemmel bir alettir, paslanıp çürümesine beni terketmesine izin veremezdim .
Nette epey dolaşıp baktım ama en fazla bulduğum pas sökücü tavsiyesi idi.
Çelik telli fırça ile fırçaladım,mutfak teli ile ovdum olmadı. Tamamen temizlenmeyince aklıma limon tuzu geldi.
Kullanabileceğim ,boyuna uygun kap arandım bulamayınca teneke kutularımın içinden en uygununu seçip suyu ve limon tuzunu karıştırıp metal parçayı içine koyarak kaynattım.


Sonuç yüzümü güldürdü. Fotolarda öncesi bölümü olmadığından çekimde kaliteyi de tutturamadığımdan yayımlamakta tereddüt etsem de bilgi güzeldi,paylaşılmaya değerdi.
Hem de bilmediğim yöntemleri olan arkadaşlarım yorum yazar başka çareler de öğrenilir diyerek huzurunuza çıktık efendim .
Deneyimlerinizi beklemekteyiz:)



8 yorum:

esensdollsandpuppets dedi ki...

yaşa sen Nalancım,bu çok faydalı bir bilgi.Sevgiler

fiamma dedi ki...

Limon tuzu ile bu etki vallahi pırıl pırıl olmuş, yanlız tehlikeli bir iş yapmışsın o daracı uzun tenekenin içinde kaynatmakla daha geniş bir kap ayırmak lazım belki bu işler için. sprey pas çözücülerde işe yarıyor. Güle güle temizlen...

Fermina dedi ki...

Bende mimin var canım *.*

AslıASLI dedi ki...

Bu konularda napılır hiç bilmiyorum Hocam. Ben ancak sizin tavsiyelerinizden yararlanabilirim :)

Nihal Erpeden dedi ki...

Yanmış çelik tencere için de formülün var mı? Dün gece salep yapmaya kalktım, bir hayli de fazla olmuş, olsun kalanı yarın içeriz deyip, fincanlara doldurup çıktım mutfaktan. Altını açık unutmuşum, çok kısıktı, ama, iki film bitti, yatmaya giderken fincanları da mutfağa götürdüm, ancak o zaman gördüm. Sütün suyu ayrılmış, geri kalanı saleple birleşip tabanda kömür olmuş. Üzerinde su olduğundan sanırım, koku da olmadı ki anlayayım. Dünden beri içinde deterjanlı su ile bekletiyorum, ama pek ümit yok gibi.

nalan dedi ki...

Nihalciğim,tencere yakma konusunda epey şöhretim var canım. Tencereye hemen çamaşır deterjanından bir çorba kaşığı koyup kaynat sonra da beklet.

Sabah kalıntıların büyük kısmının yumuşayıp kalkacağını umuyorum. ben genellikle yemek yaktığım için yağlı sebze macununun kolayca kabarıp çıktığını biliyorum.
Salep ve şeker inat edebilir ikinci sefere dayanamazlar gibi geliyor. Sonucu bildir e mi.
Bu arada salebe de çok acıdım. bu kış aklıma gelip hiç içmedim :))

nalan dedi ki...

Esenciğim Aslıcığım sağolun ,umarım işinize yarar gerekince:)

nalan dedi ki...

Fiammam, limontuzum az kalmıştı zımbrtının sığacağı bir tencere de yoktu,bir de tencereye süpürgenin yere değen aparatını koyarsam atmam gerekir diye yanaşmadım o tarafa:))teneke kutu iyi oldu. Tedbirle yanaştım devirmeden hallettim:))