22 Ocak 2016 Cuma

Cibez veya Cibes Salatasını Nasıl Bilirsiniz?




2010 yılı kışında  kaatı sanatı ile ilgili bir AB programında kaatı öğreticisi olarak bir süre bulunduğum zaman rahmetli Ulviye Kafalının elinden yeyip tadını unutamadığım, başka yerlerde de rastlamadığım cibezi Ankarada Migrosta bulunca hemen aldım. Sonra da küçük lahana olduğu belli olan cibezin (Brüksel lahanası değil) nasıl bir lahana türü olduğunu öğrenmek için araştırdım  .Ben Ulviyeden öğrendiğim gibi haşlanmış brokoliyle yaptım. Kızım da dana eti ile beraber güvecte yediği cibezi unutamıyor. Onu henüz denemedik. Belki bu konuda Egelilerin bize yardımı olabilir.Yorumlarını bekliyoruz .Gelelim CİBEZE bakalım neymiş ,kimin kızı,kimin geliniymiş?

Cibes Nedir?

Cibes (cibez,cici) lahananın ve karnabaharın kesilip toplanmasından sonra toprakta kalan köklerinden filizlenip büyüyen bir bitkidir. Bu nedenle lahana ve karnabaharın yetiştiği her yerde yetişebilir.
Ancak çoğu yerde cibes bilinmez. En meşhur olduğu ve tüketildiği yer, tabii ki ota en çok değer veren Ege Bölgesi‘dir. Ege Bölgesi’nde özellikle de İzmir’de pazarlardan ve sofralardan hiç eksik olmaz. Karadeniz Bölgesi’nde de kara lahananın kökünden oluşan cibes tüketilmektedir.

Turpgiller familyasından olan cibesin tadı ise tıpkı lahana kökü gibi hafif baharatlı ve tatlıdır.

Cibes Bitkisinin Faydaları

  • C vitamini bakımından zengindir.
  • Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Tokluk hissi verir.
  • Kilo vermede yardımcı olur.
  • Kansere karşı vücudu korur.
  • Dolaşım sistemini olumlu yönde etkiler.
  • Potasyum, magnezyum ve fosfor içerir.
İzmir de yaygın olarak tüketilen Cibes’in zeytinyağlı yemeği ve kavurması yapılsa da en çok salatası revaçtadır. Eğer siz de yakınlarınızdaki marketlerde, manavlarda veya pazarda Cibes bulduysanız bu faydalı ve lezzetli bitkiyi kaçırmayın ve mutlaka salatasının nasıl yapıldığını öğrenin.

Buyrunuz tarifi 



500gr. cibes otu
1 adet limon suyu veya elma sirkesi
3 diş sarımsak veya ince doğranmış taze sarmısak
Zeytinyağı
Yeterli miktarda tuz
Yapılışı:
Öncelikle yapraklar iyice yıkanır. Bir tencerede kaynayan suya atılır ve haşlanır. Sapları yumuşayınca ocaktan alınır ve süzülür. Soğuması için bir kenarda bekletilir.
Bir yandan da bir kasede yağ, limon, tuz, ve ince ince doğranmış maydanoz karıştırılır. Soğuduktan sonra iri iri doğranır ve servis kabına alınır. Hazırlanan salata sosu üzerine gezdirildiğinde artık servise hazırdır.
İsteğe bağlı olarak cibes salatasına taze soğan, közlenmiş kırmızı biber veya nar ekşisi de eklenebilir.
*





2 yorum:

Banuca dedi ki...

Birşey diyeceğim...
Otlarla ve sebzelerle haşlayarak birşey yapacağımız zaman, böyle kaynatıp suyunu dökersek besleyici bir kısım gitmiyor mu ?
Ben buharda pişiriyorum... Özel birşey değil, bildiğin tel süzgece koyuyorum ne pişecekse, ona değmeyecek kadar su doldurduğum tencereye oturtup kapağını da kapatıyorum...
Otları severim, dağda olsaydık bulurdum bak bu cibezi boool bol :)

nalan dedi ki...

Banucuğum ben de buharda haşlarım canım. Cibezi de mutlaka tatmanı isterdim. Yine de bir araştır derim.