17 Ağustos 2016 Çarşamba

Ahhh ah ,şimdi bu saçı süpürge süslü süpürgânımları görseler görseler hasetten çatlarlardı.



1 (466x700, 250 KB)

Bizde de süslü süpürgeler vardı ,şimdi hakkımızı yemeyelim. Annelerimizin  süpürgeleri sık kullandığı zamanlarda süpürge eskimesin diye eski kalın kadın çoraplarının takviyeli konçunun  (KONÇ:ayağa giyilen şeylerin ayak bileğinden baldıra doğru olan bölümü.)  lastikli olan tarafını  süpürgenin üst kısmına geçirip  ucunu da sapına bağlıyarak yerleştirip  lastikli bölümü yorgan ipi ve iğnesiyle altan üstten dikerek sağlamlaştırırlardı. Bunu da şık görünsün diye değil her gün odaları süpüren,gerektiğinde sapı ile çocuk dövülen emektarın ömrü uzasın diyeydi.

Zira ömrü en az 6 ay salon ,oda,sofa (koridor) mutfak süpürüp eskimeye başlayınca yenisine yerini bırakıp taşlık (Kapı önü,ev girişi)veya banyo ,tuvalete rütbe tenziliyle indirilir bi altı ay da oraları süpürür iyice dağılmadan da atılmazdı. Hani perperişan ,adı çıkmış hatunlara  SOKAK SÜPÜRGESİ denir ya ;işte bu yüzdendir.
O zamanki fiyatı da bu güne uyarlarsak  8-10 tldir .Eskiden yokluk varmış.On liralık ot süpürgeyi bir yıl kullan atarke3n on dakika atmasam mı diye düşünen annelerin torunları şimdi her yıl yeni çıkan modeli alıp eskisini çöpe bırakıverirken on saniye düşünmüyoruz.

  Neyse yine geçmişe dalıp kantarın topuzunu kaçırdık.Bu arada yükselen değerlere uyarak dilimi elli sene evveline çekiverdiğimi de gözden kaçırmayalım.Sadece ihtiyarladığımdan değil ,halkımızın vatan,bayrak, devlet,millet sevgisinin hassasiyetle artmasının bendeki yansıması da  böyle bir mecrada( bir olayın doğrultusu, bir işin gidişi.   ) sürmekte.
      Bu süpürgeye bir sitede rastladım hani görmedinizse görün,süpürge bulursanız süsleyin,yeniliklerden kusur kalmayın derim. Benden söylemesi....
İmza :Öğretmen nineniz Nalan.

Kaynak :http://dikulya67.ru/post396391089/


 

2 yorum:

TATESAL dedi ki...

Çok güzel süpürgeler süslü püslü...

siyah kuğu dedi ki...

Halen süpürge kullanıyorum evde:) ben çağ atlayamadım henüz:) canımsın Öğretmeniimmmmmm