30 Aralık 2009 Çarşamba

Meğer Gurmeymiş Keçi


KEÇİ PEYNİRİNİ İHMAL ETMEYİN
İnat etmeyin, keçi sütü için!
Keçi Peynirini ihmal etmeyin.
Kısa bir süre öncesine kadar eğer köyde bir akrabanız yoksa ya da keçi yetiştiren birilerini tanımıyorsanız ömrü hayatınızda keçi sütü içmeniz neredeyse imkânsızdı.
Meğer inatçılığıyla tanıdığımız keçinin sütünün ne çok faydası varmış. Keçiler için hayvanlar âleminin gurmesi denirmiş mesela. Keçilerin damak zevki sayesinde insanlar kahve dâhil birçok güzel tadı keşfetmiş. Keçiler insanoğlunun beslenmesinde yol gösterici yani "akıllı-seçiciler" olmuş. Çünkü ağzının tadını bilen keçiler tabiattaki en güzel kokulu ve tatlı bitkileri, meyveleri tercih ediyor. İnekler ve koyunlar gibi önüne konulan her yemi yemiyorlar. Bu sebeple keçilerin yetiştirilmesi oldukça zahmetli. Sütü de az olduğu için keçi peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.



Hazmı kolaylaştırıyor, cilde iyi geliyor

KEÇİ SÜTÜNDEKİ bakteri miktarı diğer hayvanların sütünden daha az. SAĞILDIKTAN SONRA, ısıtılmadan tüketilebiliyor, hatta aynı şekilde bebeklere içirilebiliyor.



KALSİYUM açısından zengin bir besin kaynağı olan keçi sütünün yağı, organizmada iltihaplanmayı önleyici olduğu saptanan yağ asitlerini içeriyor.



KEÇİ SÜTÜNÜN yağ molekülleri daha ufak ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğu için sindirimi inek sütünden daha kolay. Mide asitlerini dengeliyor ve bağırsakları koruyor.



ASTIM, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları , hazım sorunları, cilt hastalıkları, bebek egzamaları ve varise iyi geliyor.



KEÇİ SÜTÜNDE yüksek oranda fosfor var. Çok fazla et ve balık yemeyen ya da yiyemeyenler fosfor ihtiyacını keçi sütüyle giderebilir.



KEÇİ SÜTÜ hasta ve sakat kimselerin diyetlerinde pratik ve özel bir öneme sahip.



KEÇİ SÜTÜ bebeklerde hazmı kolaylaştırıyor, yetişkinlerde ise ketozis (kandaki glikozun düşmesiyle oluşan bir hastalık) ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.



STRES-GERGİNLİ K, sinirsel nedenlerle hazımsızlık ve kabızlık durumlarında yaşanan sorınlara da keçi sütü iyi geliyor. Yüksek B1, B2 vitamini içeriyor.



İLAÇ KULLANIMI gerektiren hazım sorunlarında ve peptik ülseri tedavisinde keçi sütünün yararı oluyor. Bazı insanların inek sütüne alerjisi olabiliyor. Bu durumda keçi sütü tüketebilirler.



ANNE SÜTÜYLE beslenemeyen bebekler keçi sütü içebilir. Çünkü yapısı anne sütüne çok benziyor.
Netten alıntı

3 yorum:

embir dedi ki...

Mutlu yıllar...

Ayca Karaoglan dedi ki...

Her gelişim bana yeni bir bilgi öğretiyor senin blogunda Nalan abla'cım. Teşekkürler.

Sağlıklı ve mutlu, güzel bir yıl diliyorum :)

MAYRI dedi ki...

Bu kadarını bilmiyordum. Oldukça yararlı......neden bu kadar yararlı bir şeyi bu kadar geç öğreniyoruz ki.

<:))