25 Nisan 2012 Çarşamba

Çam Keseliböceğinin Hain Tırtılı İşte Bu

Bir yıl önce yayımladığım yazımdaki bu resim Çam Kesesi tırtılı değil, Kırlangıç Kuyruk tırtılıymış. Zararsız ve sevimli bir böcekmiş ve. Tehlike anında kötü bir koku salarmış.  

Alttaki ise  "  Çam Kesesi tırtılı dehşet bir zararlıdır, son derece alerjiktir, toksin salgılar, tüyü solunum yoluna kaçarsa öldürücü bile olabilir. "
Yani şu tırtıl:

Konuyla ilgili düzelttiğim resim ve bilgiyi beni yorumu ile aydınlatan Selen T .Nadar'ın yönlendirmesiyle elde ettim.
Bu gün de tekrar yayımlayarak konuyu güncelleyeyim dedim. Teşekkür Ederim Selen Hanım  
http://www.planetepassion.eu/wildlife-in-france/Pine-processionary-moth-Thaumetopoea-pityocampa-France.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thaumetopoea_pityocampa_Nest_002.jpg "

Grafiklere baktığımda sitemi arayanların içinde anahtar kelime tırtıl alerjisi  olarak ziyaretçilerin çok olduğunun görünce Hatay,Yayladağında çalıştığım yılın mart ayı aklıma geldi.
Yayladağı İlçesi ormanla iç içe girmiş bir ilçeydi. Lojmanımızın da okulumun da arka bahçesi orman ağaçları ile sınırlanıyordu. Her yer çam,çimen ,çiçek ,böcek doluydu. Hayatımda yaşadığım en doğal ve bakir ilçeydi. Öğrencilerim de o güne kadar okuttuğum birinci sınıflar içinde beni  en yormadan okumayı öğrenen pırıl pırıl ,zeki ve canayakın çocuklardı.
Gelir düzeyi oldukça düşük olan ilçenin beslenme,giyim,hayat standardı oldukça problemli olmasına karşın çok zeki oluşlarını ben bol oksijene bağlıyordum. 
Eşim de çok fakir oldukları halde iki köyü dışında kaçakçılığa bulaşmayan bu ilçe halkını çok takdir ediyordu. 
Yavuz Sultan Selim,Mısır seferrine giderken geri emniyetini sağlamak üzere askerler ve ailelerinden oluşan bir birliği orada bırakmıştı .İşte Yayladağı  halkının nüvesi buymuş.
Orada çok güzel günler geçirirken Mart ayında birgün sabah andını okumak üzere toplandığımızda öğrenciler panik içinde tırtıllar geldi diyordu. 
Çam kese böceği tırtıllarıyla o zaman tanıştım. 
O hafta çocuklar çam ağaçları altından uzak durmaya başladılar.Teneffüslerde dışarı çıkmaya korkar oldular.
Canım miniklerim ,dağarcıklarında konu ile ilgili ne bilgi varsa bana da aktarıp beni korumaya aldılar.
Bir süre sonra böceklerin allerji yapma zamanı sona erdi ki olay kapandı gitti.
Sayfamda aramaları görünce ben de iki yıl önceki yazımdan başka bilgilere ulaşmaya çalıştım.
Aşağıda bir bölümünü alıntıladığım yazıda oldukça ayrıntılı bilgiler var  .İsteyenler tümünü okusun dedim.




"Hastanın kaşınan bölgelerinde çizgisel tırnak izleri, hatta şiddetli kaşıntıya bağlı

kanamalar olabilir. Göz konjontivasında kızarıklık ve göz kapaklarında ödem 

olabilir. Tanı için en önemli unsur ayrıntılı anamnez ve muayeneden geçmektedir. Eğer aylardan Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ise; bölgede çam ağaçlarında çamkeseleri mevcutsa, kaşıntıyla gelen kişi orman köylüsü, orman işçisi veya piknik ya da gezi amacıyle ormanlık alana gitmişse hastalarda T. pityocampayı etken olarak düşünmek isabetli bir karar olacaktır.

Tedavi için lokal ve sistemik antihistaminikler yeterli olmaktadır. Şiddetli olgularda kontrendikasyon yoksa birkaç doz parenteral kortikosteroidle yakınmalar kontrol altına alınabilmektedir. Tedaviyle semptomlar birkaç gün içinde kaybolmaktadır.

Korunmak için polen ve tüylerin varlığı ile bölgedeki rezerv ve meteorolojik koşullar önemlidir. T. pityocampa ciddi bir orman zaralısıdır. Özellikle çam ağaçlarında önemli verim kaybına, ağaçların kurumasına yol açtığından ormacılık camiası tarafından yakından izlenmekte ve çeşitli mücadele yöntemleriyle yok edilmeye çalışılmaktadır. Bazen bir salgın halinde ormanları sarmakta ve mücadeleyi birkaç yıl aralıksız sürdürmek gerekmektedir.(1)  Nitekim 2003 yılında Bursa'da yaygın olarak görülen olgular da böyle bir salgının sonucudur.

Gerekiyorsa Orman Bölge Müdürlüklerinden çamkese böceği populasyonu hakkında bilgi edinilmeli, salgın olan alanlara insanların girişine izin verilmemelidir. Mart- Haziran aylarında çamkeselerinin olduğu yerlere gitmekten kaçınılmalı eğer gidilecekse vücudu açıkta bırakan giysilerden kaçınılmalıdır."




 Bu da Keseli  tırtıl belasının biyolojik mücadelesi ile ilgili çok taze bir haber



Cumartesi, 07.01.2012 15:41:14

Sarıgöl İlçe Orman İşletme Şefliği, çam ağaçlarına zarar veren "Keseli tırtıl"a karşı doğal mücadele başlattı."Keseli tırtıl" zararlısının, çam ormanlarının en büyük düşmanı olduğunu belirterek, "Keseli tırtıl" zararlısı ile mücadele edilmediği takdirde bütün bir ormanı kurutabileceğini söyledi.
Sarıgöl İlçe Orman İşletme Şefliği, çam ağaçlarına zarar veren "Keseli tırtıl"a karşı doğal mücadele başlattı.

Sarıgöl İlçe Orman İşletme Şefi Akın Güleç, gazetecilere yaptığı açıklamada,

"Keseli tırtıl" zararlısının, çam ormanlarının en büyük düşmanı olduğunu belirterek, "Keseli tırtıl" zararlısı ile mücadele edilmediği takdirde bütün bir ormanı kurutabileceğini söyledi.

Zararlıya karşı doğal yoldan mücadele için bu böcekle beslenen kuş türlerinden yararlandıklarını ifade eden Güleç, zararlıyla mücadele çalışma kapsamında, ormandaki ağalara bu kuş türlerinin rahatça barınabilecekleri yuvalar yerleştirdiklerini kaydetti.

Güleç, "Geçen yıldan bu yana çam ağaçlarına küçük kuş yuvaları monte ediyoruz. 'Keseli tırtıl' böcekleri ile beslenen küçük kuşlar kış aylarında burada yavruluyor. Çoğalan kuşlar, zararlı keseli tırtıl böceklerini yiyerek, Ormana zarar vermesini önlüyor" dedi.

Geçen yıl bu çalışma kapsamında 150 kuş yuvası kurulduğunu, bu yıl ise 100 kuş yuvasının ağaçlara yerleştirileceğini anlatan Güleç, uygulama ile zararlı mücadelesinin yanı sıra kuşlara kış aylarında koruma sağlandığını sözlerine ekledi.

3 yorum:

fiamma dedi ki...

Çocukluğumdan kalma gözümün önünden hiç gitmeyen görüntüdür tırtılların seninde belirttiğin aylarda ardısıra çok düzgün bir şekilde yollar oluşturup siteye doğru yürüyüşe geçmeleri, bizde korkar gitmezdik ama bu yürüyüşün nedenine hiç öğrenemedim, ne o zaman ne de şimdi aklım eriyor bir şey rastlarsan bu konuya da değin Nalanım...

Ada Deniz dedi ki...

Yıllar önce İTÜ'lü öğretim görevlileri ile Çanakkale'de orman temizliğine gittiklerinde tanışmıştım kese böcekleri ile. O zaman tek tek gördükleri tüm keseleri itina ile kesip ayrı bir yerde imhaya götürmüşlerdi. Çamları öldüren ciddi bir sorun ve malesef yeterince mücadele edilmiyor.

Şimdi de mart-nisan-mayıs aylarında ormanlık alanlardan uzak duruyoruz. Oğullarımın bunlara alerjisi çıkmadı ama ağaç altında oynarlarsa kaşınmaya, kızarmaya başlıyorlar.

Selen T. Nadar dedi ki...

Nalan Hanım selamlar,
Yazınızdaki resim Çam Kesesi tırtılı değil, Kırlangıç Kuyruk tırtılı. Zararsız ve sevimli bir böcektir bu. Tehlike anında kötü bir koku salar sadece. Ama dediğiniz o Çam Kesesi tırtılı dehşet bir zararlıdır, son derece alerjiktir, toksin salgılar, tüyü solunum yoluna kaçarsa öldürücü bile olabilir.
Yani şu tırtıl:
http://www.planetepassion.eu/wildlife-in-france/Pine-processionary-moth-Thaumetopoea-pityocampa-France.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thaumetopoea_pityocampa_Nest_002.jpg