18 Mayıs 2012 Cuma

Karaciğerlerimize kıyak yapmak zamanıdır


                                                                   (resim netten alıntı)

Birkaç yıldır yoğun bir şekilde bizi enginar dostu yapan doktorlar, programcılar ,alternatif tıp uzmanları etkisi  ile olsa gerek enginarın artık karaciğer dostu olduğunu öğrendik. Karaciğerin vucudumuza giren zararlıları ve zehirleri temizlediğini,
enginarın da karaciğeri temizleyip onardığını da bu yolla öğrendik.
Hatta lezzetli yemekleri yapılan soyulmuş, tabak haline enginarı yemek kadar   çiçek (baş)yaprakları  , 
sapı ve  sap yapraklarının da şifalı olduğunu öğrendik.

Arz-talep meselesi olsa gerek bu yıl  pazarlarda gördüğüm enginar tezgahlarında uzun saplar ve saplarda yapraklar olan enginarlar bolca var.

İstanbulda  pazarda böyle enginarlar bulunca Ender Saraçın tv de verdiği reçete için  çok uygun olan saplı  yapraklı enginarlardan alıp  karaciğerlerimizi temizleyip yenilemeye karar verdim






Büyük boy 4 adet enginarın yaprakları teker teker koparıp aldım.Enginarları  ayrıca yemek yapılmak üzere ayırdım.





Sapları da birkaç parçaya bölüp hazırladım.




Bir demet karahindibayı ,enginar sapındaki yapraklardan birkaç tanesi ile beraber yıkayıp hazırladım
Hepsi büyük bir tencereye konup üzerine 5litre su ekledim.






2 tepeleme çorba kaşığı dolusu zerdeçal,
1tatlı kaşığı lavanta(5litre suya sadece 1tatlı kaşığı koymaya dikkat edilecekmiş.Toksik olduğu için fazlası zehirleyebiliyormuş)
1çay kaşığı deniz tuzu da içine konup ocağa kaynamaya bıraktım.
Kaynama başlayınca 10 dakika kadar kaynatıp ocağı kapattım.
15 dakika demlenmesini bekleyip 2limonun suyunu ekledikten sonra  soğumasını bekleyip süzdüm.
Ender Saraç'ın tavsiyesine uyup kalan posayı da tülbent yardımıyla sıkıştırarak iyice suyunun çıkmasını sağladım.
Karaciğerlerimizi  temizleyecek,birikinti,yağ,posa  ne varsa atıp yenileyeceğini doktorlardan ve şifacılardan dinlediğim bu ENGİNAR İKSİRİNİ hane halkına silah zoruyla  sabah-akşam aç karna birer su bardağı dolusu içirdim.
Sabahtan başlayarak nerdeyse akşama kadar beni oyalayan,parmaklarımı ve avuçlarımı siyaha,tenceremi,yaprakları  bastırmak üzere üstüne kapadığım cam tabağı ve süzdüğüm tülbentleri zerdeçal sarısına boyayan bu kıymetli suyu bu yıl üç kere tekrarlayarak kendime karşı görevimi yaptım.
Gerisi karaciğerime kalmış ne diyeyim  :) şifa olsun.

Hızımı alamayıp Zeytinyağlı,havuçlu,patatesli pişirdiği,dolmasını ve konservesini de yaptığım enginarlı uğraşlarımı da paylaşmaya devam edeceğim.
Mutfak ağırlıklı bir blog olmasam da arada bir benim de yemek pişirdiğimi hep beraber hatırlamakta fayda var:))

3 yorum:

fiamma dedi ki...

100 tane enginar yee ama nasıl yersen yee karaciğerin temizlensin ben bunu duydum bunu söylerim kardeş bir de o sapları soyup çiğ yiyorlar pek tadını sevmedim bir enginar sever olarak ama haşlayıp limon zeytinyağ ile yemek hoş olur bir dişde sarımsak iyi gider. Ender bey nerden biliyormuş tıpta mı okutmuşlar, sevmiyorum böyle alengirli tarifleri karaciğeri düzelteceğim derken mideyi delmekte var can.

nalan dedi ki...

Fiammacığıum,100tane enginarı ayıklamak,pişirmek bir yana yemek de zor be kardiş:)
benim mide 3.kürde,iyi durumda:))
ama karaciğer ne der bilemem.
ben İzmirde iken arkadaşımın annesinden sap yapraklarının damarlarından dolma yapıldığını duymuştum. Kızı da konserve ettiği Enginarları pişirmişti.
içinde sapın içinden çıkarılan bölümde vardı çok lezzetliydi. O günden bu yana ben de sapları soyup yaptığım yemekte kullanıyorum.Güzel oluyor.

fiamma dedi ki...

Bizde enginarın üzerinde sap bırakırız deepfreze atmıyorsak. İtalyada yaprakları haşlayıp bo sarımsak, limon,zeytinyağlı bir nevi salata yaparlar aynı şeyi kalp enginarla da yaparlar. Ben hazır ayıklanmış alıyorum enginarları istersen sap yaprak nev i şeyleri de veriyorlar,kim ayıklayacak deme işte ayıklayan çıkıyor bak:)