6 Nisan 2013 Cumartesi

Eldiven teşhiri için el mankeni yaptık

Ankara bu gün de bol güneşli ve sıcak.Muhtemelen zorunlu bir işi olmayan tüm Ankaralılar bu günün tadını çıkarmak için dışardalar.Biz de sabaha biraz erken (!) başladık Saaat 11.00civarında kalkarken kocamın ayağını sokan büyük bir arı ve fiziksel acılara hemen hiç sesli tepki vermeyen sesini duydum.Gerçekten kocaman bir arıydı ben de onu öldürmeye kıyamadan camdan dışarı yolladım. O da bayağı korkmuş ve sersemlemişti.
Sokulan ayak parmağına buzluktan bulduğum yarım limon kabuğuyla müdahale edip gülmeye başladım. Ayak parmağında limon kabuğundan bir şapkayla komik bir durumdaydı kocam.
Neyse ki alerjisi yoktu. Zira acısı dile gelecek kadar fazla olunca bir yandan da korktum doğrusu.
Eh ,gün böyle başlayınca ben de blogumda neşelenmeye karar verdim.Belki hafta sonunu evde geçiren ve benim gereksiz hobik çabalarımı okumak isteyen bulunur diyerek
 ELDİVEN MANKENİMİ NASIL YAPTIM? yazayım dedim.

Önceki yazımda sergilediğim sevgili eldivenlerim için arayıp tarayıp bulamadığım,birtane bulup siyah olduğu  
için alamadığım el-yüzük mankeni yapımını anlatacaktım .
Birkaç tatminkar olmayan deneme sonucunda Mahmut Abinize başvurdum. O da sol kaşını kaldırıp benim denemelerime baktı ve kalkıp gitti bir tahta bulup geldi.
Üzerine elini koyup çizdi,düşündü,içine tel koysak mı dedi ...Sonra  kalkıp atölye dolabından aldığı alrtlrle oturma odanı kirletirim ama diyerek  koltuğuna konuşlanıp matkabın fişini elime tutuşturdu.Aparatlarının arasından seçtiği uygun boydaki yuvarlak oyucuyu seçip tahtanın ortasını deldi.
Ben de bu arada (övünmek gibi olsun.ikiay önce yenilediğim Delfin'imi çalıştırıp çıkan talaş ve tozları anında hapsettim.
Bu arada sevgili süpürgemin eskisini yeni modeliyle değiştirme merakımı affedememiş olan kocam da ters ters bana bakıyordu:))



O,ortası kesik tahtamızı alıp 6 numero bulaşık eldivenimizi bileğinden zımbalayarak  tahtaya tuttururken ben de direktifleri doğrultusunda alçıyı hazırladım.
Daha önce büyük bir bardak suya tepeleme 6 kaşık alçıyla hazırladığım alçıyı bir (500ml) kavanoz su ve 25 kaşık alçıyla hazırlattı:))



Koyu kıvamlı alçıyı eldivene doldurup baktık tabii ki parmaklar normal olarak dolduktan sonra avuç ve el üstü fazlaca şişman bir el  oluştu.

Yapacak birşey yoktu.
Çaresiz bekleyecek donduktan sonra traşlayacaktık.


Hazırlanan karışımın sadece yarısını kullanabildiğimizi de araya sıkıştırayım. Övünerek söylersem benim miktarım daha gerçekçiydi.
Deneyecek olanlar için not olsun:bir büyük bardak suyla en fazla 10 tepeleme çorba kaşığı alçı yetiyor.
Alçının donmasını bekledik sonuçta eldiveni çıkardıktan sonra henüz tam sertleşmemiş olan avuç içi ve el üstünde operasyon yapan kocam avcuna hayat çizgisi bile çizerek heykeltraşlığını ortaya döktü.
 Maalesef aradaki aşamaları resimlememişiz:)


Biraz tombul olması dışında oldukça iyi bir eldiven mankenimiz oldu.

10 yorum:

bilge dedi ki...

Çok güzel bir buluş. El mankenini gule güle kullan. Esine de cok gecmis olsun.

nalan dedi ki...

Zehra,bloguma geldiğine ve beğendiğine çok sevindim. Teşekkür ederim.
Eşim akşam üstü dizime doğru ağrı çıktı diyor.Ne arıymış yani:))şaşırdım. Sevgiler.

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

nalanım var ya mMahmut abiynin ellerinden öper ayrıcanada şapka çıkarırım.süper.okulda 3 hafta egzersizde elden kalıp almaya çalıştık .ikinci tema için "kınalı eller" konumuzda lazımdı.Allahım kuzuların elleri moraradı neredeyse ve hareketsiz duramadıklarından olmdı.zaten benim safların çoğu saten alçı getirmiş.biz donmasını beklerken pirelendiğimde anladım:)lafı çoook uzattım nasıl işeme yarar bu yöntem anlatamam eh tabiki izin verirse Mahmut abim.
bu arada ona geçmiş olsun demeyi unuttum.ama aslında iyidir dersem kızmayın.zira arı zehrinin içinde kalbe iyi gelen maddeler var.babam bilerek sokmalarına izin verir.:)
karı-koca harikasınız ne diyeyim helal size.eldivenler de üzerinde şahane durmuş.kucak dolusu sevgiler ve keyifli pazarlar canımcım.

Gülden YAPAR dedi ki...

Bravo ikinize de Nalan,çok güzel bir iş çıkarmışsınız.

Sana manken almak hep aklımda da uzun zamandır karşıya geçemedim.Bulursam kaçırmam canım.Gerçi problemi çözmüşsünüz ama,fazlası göz çıkarmaz di mi ama:)) Varsayalım bulamadık,hep siyah var.Boyanamaz mı Nalanım?

Mahmut Bey'e çok geçmiş olsun,(alerjik bir durum olmadıkça)arı sokması iyidir derler.Şİfa olsun kendilerine...

fiamma dedi ki...

Vallahi ucundan Mahmut abim el attıysa yapar yaaa halen ne diye eldiven arıyorsun anlamadım harika olmuş buuu, piyasadakiler daha mı iyi daha ayırdında değilim ama bayıldım.

fiamma dedi ki...

Yaa zihni sinirliğim tuttu:)) 6 ve 7 numara eldiveni üst üste giydirip araya alçıyı döksen nasıl olur acaba:)) Yapar yapar Mahmut abim yapar onu da:) Ben hayal etmey devam edeyim:))

nalan dedi ki...

Alanaycığım. Bu kalıp alma yöntemi zaten Mahoya ait değil. İnternette görmüştük.
Öteki türlü ise zaten izin istemene gerek yok .Burada paylaşılan her şey ,herkes tarafından memnuniyetle kullanılacaktır:)
Ötesi yoktur. Paylaşmanın amacı da bu değil mi?
Daha ayrıntılı ve başka teknikler istersen Mahoya başvurup gerekli aygıtlala tam bir sunum da her zaman isteyebilirsin. Hadi bu gün bize gelin:))Vallaaaa

nalan dedi ki...

Güldenciğim,benim intten bulduğum siyah,süetti ve boyanması sanırım iyi olmazdı.
Dokusuz bir kaplama olsaydı boyanırdı.
Yaptığımızın açmazı parmakların duruşundan dantel eldivenleri yerleştirmek zor oluyor geniş dikmek gerekiyor. yani narin eller için narin boylar olmuyor:))

nalan dedi ki...

Fiammacığım,
yaptığımızdan memnunum da parmakların duruşundan dantel eldivenleri yerleştirmek zor oluyor .Teşhir için biraz büyük dikmek gerekiyor .Alçının ağırlığı avuç ve el üstünü şişirip deforme ediyor. Son fotoda belli.
İkinci yorumunu okuyup aldığım yanıtı yazıyorum
"içteki buruşur"
Bu arad ben içine ameliyat eldiveni ,dışa bulaşık eldiveni denedim.içteki düzgün dolmadı,çıkarırken parmaklar kırıldı vb ayrıca da el ayasındaki genişlemeye de yararı olmadı.
Dişçi kalıp malzemesiyle kalıp almayı gördüm ama malzeme epey pahalıydı:))
Yani bir vitrin camı kırıp mankenin elini koparacağız artık o zaman onu alçıdan bir kalıp hazırlayarak seri üretebilir her eldivene bir el sloganıyla piyasaya süreriz:))

Dolunay -Alanayarts dedi ki...

ahh nalanım keşke.keşke gelebilsem.evi döktüm annem gelecek salı hijyen yapmam lazım ama hala bişey yapamadım ben yaşlanmışım yaaaa:(
ve teşekkür ederim..